BiH
0

Više požara i dalje aktivno na području RS-a

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Požar na Trebinjskim brdima i dalje je aktivan i akcija gašenja je u toku, dok je u Bijeloj gori pod kontrolom i stanje na požarištu se prati, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite RS-a.

Novi požar koji je izbio jučer u poslijepodnevnim satima na području sela Klikovići u opštini Trebinje, širi se prema rejonu Taleži. Vatra je zahvatila minirano područje, a stanje na požarištu se prati. Na području opštine Bileća i dalje je aktivan požar u rejonu sela Baljci i prijeti da se proširi prema selima Golobrđe i Preraca. Aktivni su i i požari u rejonu sela Zvijerina i na području planine Sitnice.

Požar iz pravca Brezovih dola prijeti da se proširi u širi rejon sela Rioca i Babe planine. U opštini LJubinje aktivni su požari u Žabici i na području Vlahovića, u zaseoku Vale, gdje je u toku akcija gašenja. Aktivan je i požar na planini Bjelašnici u opštini Gacko. U rejonu sela Jasena na području Nevesinja požar je velikih razmjera i u toku noći se proširio u rejon Mukinje. Ovaj požar ugrožava sela Žuberin, Žulja, Jasena, Rabina, Udrežnje i Bukurići. Akcija gašenja je u toku.

Požar u rejonu Bratački lug juče se proširio na područje sela Kovačice. Požar je ugrožavao farmu krava koja je odbranjena. Ovaj požar je zahvatio borovu i bjelogoričnu šumu i usljed jačeg jugozapadnog vjetra proširio se prema rejonu sela Krekovi, Kifino i Mijatovci, a drugi krak se širi prema selima Batkovići i Lepčevine. U akciji gašenja požara angažovano je šest vatrogasaca, 14 pripadnika Civilne zaštite, pet radnika Šumskog gazdinstva "Botin", jedan broj radnika Planinskog dobra i veći broj mještana. Aktivan je i požar na potezu Brezova dola-Glog-Lukavac.

U opštini Istočni Mostar požar koji se širi iz pravca Rujišta prema Zijemljima, na lokalitetu Golog brda, juče u poslijepodnevnim časovima zahvatio je visoku borovu šumu. Zbog sigurnosti i aktivnosti gašenja u poslijepodnevnim satima ova putna komunikacija bila je zatvorena nekoliko sati. Angažovanjem Civilne zaštite na ovo požarište je sinoć upućena jedna cisterna Rudnika i termoelektrane Gacko sa tri vatrogasca, koji su do ponoći bili angažovani na ovom požarištu.

I dalje je aktivan požar prema planini Velež, koji prijeti da se proširi prema visokoj šumi. Požar na lokalitetu Breze za sada je pod kontrolom. U akciju gašenja požara uključilo se oko 30 mještana, deset radnika Šumskog gazdinstva "Botin" i jedan broj dobrovoljaca iz Bijelog Polja iz Mostara. Helikopter Oružanih snaga BiH djelovao je jutros na ovom području sa četiri naleta. Požar na planini Čemernica u opštini Kneževo je i dalje aktivan, ali je pod kontrolom, a stanje na požarištu se prati.

Požar niskog rastinja u kanjonu rijeke Ugar je i dalje aktivan i širi se prema području u blizini sela Mokri Lug. Teren je nepristupačan za prilaz vatrogasnim vozilom i gašenje požara je otežano. Akcija gašenja je u toku. Požar na Borovoj Glavi na Ozrenu u opštini Doboj, koji je zahvatio preko deset hektara šume i niskog rastinja je pod kontrolom, ali se ne gasi zbog minskih polja iz proteklog rata. Stanje na požarištu se prati.

Aktivni su požari u opštini Šekovići na lokalitetu Bijelo Polje – Kaštijelj, u opštini Zvornik na lokalitetu Sopotnik, te u opštini Lopare na lokalitetu Banj Brdo. Na području Srebrenice i dalje je aktivan požar na lokalitetu Bijele njive u Podravanju. U opštini Novo Goražde, požar u rejonu Trebeškog Brda, na potezu repetitor Lokve-Zapjevac-Trebeševo, sinoć je stavljen pod kontrolu. Na gašenju požara angažovana su tri vatrogasca, 14 mještana i 21 pripadnik Oružanih snaga BiH sa dvije cisterne i jednim vozilom.

U rejonu Gostuna i sela Zamegresi i dalje su aktivni požari. Zbog nepristupačnog i miniranog terena, požari se ne gase, a stanje na požarištima se prati. U opštini Višegrad na području Gornjeg Vardišta, juče u poslijepodnevnim satima, izbio je požar kod sela Meškovići, koji se usljed jakog vjetra brzo proširio, zahvativši područje sela Panjak u Srbiji i rejon sela Batkovice u Republici Srpskoj.

U požaru su izgorjele tri napuštene kuće i pet pomoćnih objekata u mjestu Gornje Vardište i jedna napuštena kuća u selu Jojići. Požar je zahvatio deset hektara šume Šumskog gazdinstva "PANOS" Višegrad i oko 40 hektara trave, niskog rastinja i šume u privatnom vlasništvu. U gašenju je učestvovalo šest vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom, deset pripadnika civilne zaštite, radnici šumskog gazdinstva i oko 70 dobrovoljaca iz Srbije.

Helikopter Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije je sinoć djelovao na ovom području sa oko 15 naleta. Stanovništvo i objekti trenutno nisu ugroženi, a stanje na požarištu se prati. Prati se i stanje na požarištu u širem rejonu Tare u Srbiji, koji potencijlno može ugroziti i teritoriju opštine Višegrad. Sinoć je ovo područje obišao i načelnik Područnog odjeljenja civilne zaštite Sokolac, a danas prijepodne, područja zahvaćena požarom obići će i direktor Uprave civilne zaštite RS-a Milimir Doder sa svojim pomoćnikom.