{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više policije nego aktivista na protestnom maršu "za one koji se boje dići glas"

10.12.2013. u 11:29
33
92
Više policije nego aktivista na protestnom maršu "za one koji se boje dići glas"
33
Međunarodni dan ljudskih prava u Sarajevu je obilježen šetnjom 50-ak aktivista od Akademije likovnih umjetnosti do Filozofskog fakulteta.
Protestni marš "Ljudska prava vani" obezbjeđivali su brojni policajci i sve je proteklo bez najmanjeg incidenta.

Aktivisti su tražili reformu obrazovanja, digli su glas protiv korupcije u zdravstvu i svih drugim sferama, protiv koncepta dvije škole pod jednim krovom, zagovarali odgovoran rad i raspolaganje našim novcem, dostojanstvene penzije, a ne crkavice, prozivali vlast zbog slučaja djece iz Konjević Polja i uzvikivali parolu: "Ljudska prava svaki dan!"

U šetnji su učestvovali i članovi Sarajevo Drum Orchestra, koji su zagrijavali atmosferu muzikom, te šefica Misije Vijeća Evrope Mary Ann Henessey koja je nosila transparent "Svi različiti, svi jednaki". Sarajevskim aktivistima pridružila se i grupa Konjičana koji su nosili poruku podrške Belminu Koziću, a svoj glas digli su i iz udruženja BH novinari.

Nina Šeremet iz Inicijative mladih za ljudska prava BiH podsjeća da se društvo ocjenjuje po tome koliko poštuje prava marginaliziranih i neprivilegovanih grupa.

"Danas smo bili na ruti od ALU do Parlamenta FBiH, zgrade Kantonalne skupštine, pa do zgrade Parlamentarske skupštine BiH", objasnila je Šeremet. "Ovo je akcija u kojoj su učestvovali svi i za svakoga. Neke ljude je možda strah da podignu glas, zato smo mi podigli glas za njih".

Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra pohvalila je spremnost policije da zaštiti svaki, pa i ovaj skup. Na pitanje o podizanju zastave duginih boja, rekla je da današnji skup nije bio nikakva gej parada niti uvod u nju.

Organizatori se nadaju da će im se sljedeće godine 10. decembra pridružiti puno više sugrađana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: