{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više policije nego aktivista na protestnom maršu "za one koji se boje dići glas"

10.12.2013. u 11:29
33
92
Više policije nego aktivista na protestnom maršu "za one koji se boje dići glas"
33
Međunarodni dan ljudskih prava u Sarajevu je obilježen šetnjom 50-ak aktivista od Akademije likovnih umjetnosti do Filozofskog fakulteta.
Protestni marš "Ljudska prava vani" obezbjeđivali su brojni policajci i sve je proteklo bez najmanjeg incidenta.

Aktivisti su tražili reformu obrazovanja, digli su glas protiv korupcije u zdravstvu i svih drugim sferama, protiv koncepta dvije škole pod jednim krovom, zagovarali odgovoran rad i raspolaganje našim novcem, dostojanstvene penzije, a ne crkavice, prozivali vlast zbog slučaja djece iz Konjević Polja i uzvikivali parolu: "Ljudska prava svaki dan!"

U šetnji su učestvovali i članovi Sarajevo Drum Orchestra, koji su zagrijavali atmosferu muzikom, te šefica Misije Vijeća Evrope Mary Ann Henessey koja je nosila transparent "Svi različiti, svi jednaki". Sarajevskim aktivistima pridružila se i grupa Konjičana koji su nosili poruku podrške Belminu Koziću, a svoj glas digli su i iz udruženja BH novinari.

Nina Šeremet iz Inicijative mladih za ljudska prava BiH podsjeća da se društvo ocjenjuje po tome koliko poštuje prava marginaliziranih i neprivilegovanih grupa.

"Danas smo bili na ruti od ALU do Parlamenta FBiH, zgrade Kantonalne skupštine, pa do zgrade Parlamentarske skupštine BiH", objasnila je Šeremet. "Ovo je akcija u kojoj su učestvovali svi i za svakoga. Neke ljude je možda strah da podignu glas, zato smo mi podigli glas za njih".

Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra pohvalila je spremnost policije da zaštiti svaki, pa i ovaj skup. Na pitanje o podizanju zastave duginih boja, rekla je da današnji skup nije bio nikakva gej parada niti uvod u nju.

Organizatori se nadaju da će im se sljedeće godine 10. decembra pridružiti puno više sugrađana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: