BiH
80

Marš Prijedorom, gradom kojim vlada institucionalizovana diskriminacija

Klix.ba
Aktivisti i aktivistkinje su protestnom šetnjom u Prijedoru obilježili Međunarodni dan ljudskih prava. Razbijanje atmosfere straha, te rastući aktivizam građanki i građana i njihovo neslaganje sa zvaničnom politikom općine osnovni su razlozi organizovanja protestne šetnje u Prijedoru, gradu u kojem danas vlada institucionalizovana diskriminacija.

Današnja protestna šetnja okupila je više od stotinu aktivistkinja i aktivista, koji su se, sa transparentom "da bi čovjek bio slobodan, nije dovoljno odbaciti svoje okove, već živjeti na način da poštuje i razvija slobode drugih" (Nelson Mandela), uputili ka glavnom gradskom trgu. Građani i građanke su takođe dočekali i ispratili učesnike maratona Bihać - Tomašica.

Organizatori su i saopštili kako je današnja protestna šetnja okupila ljude različitih etničkih, vjerskih, socijalnih i drugih identiteta i uvjerenja, koje je ujedinila borba za zajednički cilj, odnosno poštivanje ljudskih prava i sloboda, te ljudskog dostojanstva.

"Stavovi lokalnih vlasti u Prijedoru potpuno su neprihvatljivi i anahroni. Ovo je 21. vijek, a naša je dužnost da i na ovaj način, protestom, skrenemo pažnju na eklatantno kršenje ljudskih prava i gaženje sloboda običnog čovjeka. I pored svih naših različitosti, svima nam je zajednička borba za slobodu udruživanja i okupljanja, odnosno sveobuhvatna i istrajna borba za osnovna ljudska prava", izjavio je jedan od aktivista i učesnika protesta.

Podsjećamo, obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava prošle godine je zabranila prijedorska policija, u maniru totalitarnih režima, a što nije bila prva policijska zabrana u tom gradu. Također, 2012. godine su građani i građanke ignorisali zabranu i, sa povezima na ustima, održali protestnu šetnju pod motom "Gdje se krše ljudska prava, građanska neposlušnost postaje dužnost", koji je korišten i danas.