Predvodi opozicija
296

Više od hiljadu Banjalučana izašlo na proteste: Stop policijskoj represiji

D. Be.
Foto: Slobodan Vasković
Foto: Slobodan Vasković
U Banjoj Luci su večeras počeli protesti koje predvode opozicioni političari, a koji za vladajuće strukture imaju tri zahtjeva. U parku Mladen Stojanović okupilo se više od hiljadu osoba.
Demonstracije nezadovoljnih političara i građana dolaze nakon policijske represije nad državljaninom Švedske Brunom Batinićem. Okupljeni žele da policija prekine legitimisanje i snimanje građana okupljenih oko grupe Pravda za Davida koji se okupljaju ispred Hrama Hrista spasitelja.

Organizatori skupa u parku Mladen Stojanović su članovi Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković i Jelena Trivić te član Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović. Protestima prisustvuju i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Foto: Slobodan Vasković
Foto: Slobodan Vasković

Od tri zahtjeva dva su već poznata. Prvi je da im se dozvole protesti na Trgu Krajine u centru Banje Luke, a drugi je zasutavljanje policijske represije u ovom gradu.

Organizatori su pozvali sve prisutne da skup prođe mirno i dostojanstveno i da ne nasjedaju na moguće provokacije.

Poslanik u NSRS Nebojša Vukanović rekao je da je cilj poštovanje osnovnih ljudskih i građanskih prava, te istakao da ljudi treba da "savladaju strah".

Foto: Slobodan Vasković
Foto: Slobodan Vasković

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Jovo Savanović rekao je da su dovoljan razlog za proteste ubistva u Banjoj Luci, koja još nisu rasvijetljena.

Nezavisni odbornik u Skupštini grada Banje Luke Saša Lazić tvrdi da je "u društvu na sceni jednostrana anarhija što za posljedicu ima odlazak sa ovih prostora".