Zenica
1k

Više od 700 djece obilježilo Dan Armije RBiH, u školama obavezan historijski čas

E. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na spomen-obilježju na Smetovima kod Zenice više od 700 djece osnovnih i srednjih škola danas je obilježilo 15. april - Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Djeca i nastavnici osnovnih i srednjih škola s područja Zenice danas su na jedinstven način na zeničkim Smetovima obilježili Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Zastave Bosne i Hercegovine, historisjki čas te polaganje cvijeća obuhvatalo je današnji program na Smetovima gdje su učenici imali priliku saznati na koji način i kako je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine te kroz koje je izazove prolazila u periodu od 1992. do 1995. godine.

Cvijeće su položili na spomen-obilježje 1. zeničke brigade (303. slavne brdske brigade) nakon čega je održan prigodan program.

Ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić s predsjednikom Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedinom Šatorovićem prisustvovao je ovom događaju.

"Sretan nam Dan Armije RBiH i čuvajmo sjećanje na tekovine njene hrabre, dostojanstvene i pravedne borbe za očuvanje domovine", poručio je ministar Kozlić.

Organizator današnjeg događaj je bila OŠ "Edhem Mulabdić", a u programu su bili recitacije učenika na temu Armije RBiH, govori pripadnika Armiej RBiH i učesnika rata koji danas rade u školama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Širom škola u ZDK održani su prigodni programi i historijski časovi posvećeni 30. rođendanu Armije RBiH.