6. festival
166

Više od 6.000 djece iz cijele BiH u Zenici obilježilo turski dan djeteta

Piše: E. M.
Detalj s današnje manifestacije (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
U organizaciji Yunus Emre instituta danas je u Zenici organizovan 6. dječiji festival kojim se obilježava turski dan djeteta u Bosni i Hercegovini i Turskoj, a današnjem događaju prisustvovalo je više od 6.000 djece iz cijele Bosne i Hercegovine.

Djeca dolaze iz 150 osnovnih škola iz 45 gradova BiH, a veliki broj njih je dio je projekta učenja turskog jezika u osnovnim školama.

Današnjem događaju prisustvovali su predstavnici Turske u Bosni i Hercegovini, ambasadori, kao i predstavnici kantonalne vlasti. Više hiljada djece uživalo je u programu koji su za njih pripremili gosti iz Turske, a čitav program bio je popraćen pjesmom, zabavom i druženjem.

U sklopu današnjeg događaja održan je i koncert Mirze Selimovića, a na oduševljenje svih prisutnih danas je u areni "Husejin Smajlović" u Zenici bila prisutna i mlada turska glumica Isabella Damla.

"Ovaj praznik je Kemal Ataturk ostavio našoj djeci i jako nam je drago da se obilježava i u Bosni i Hercegovini", kazao je Haldun Koc, ambasador Turske u BiH.

Predsjednik Yunus Emre Instituta Šeref Ateš najmlađima je poručio da ne gube slobodu i želju.

"Izborom turskog jezika ste izabrali slobodu i sreću i sretan vam vaš praznik", poručio je Ateš.

Događaj je organizovan uz podršku Yunus Emrea, Ambasade Turske u BiH, Ministarstva kulture i turizma Republike Turske te članova Asocijacije Mostovi prijateljstva.