BiH
2

Više od 40.000 građana iz cijele BiH u akciji "Let's do it - očistimo zemlju za 1 dan"

Klix.ba
Trebević
Građani iz svih dijelova BiH, iz više od 110 općina, ujedinili su se danas sa zajedničkom misijom – pokrenuti vlastitim snagama pozitivne promjene u našem društvu.

Građani BiH su bili akteri najveće volonterske akcije u povijesti BiH “Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan”. U toku 5 sati, koliko je akcija trajala, prema preliminarnim rezultatima više od 40.000 građana i nekoliko hiljada djece uzelo je učešće u njoj.

Akcija "Let's do it – očistimo zemlju za 1 dan" najveća je volonterska akcija u povijesti BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Riječ je o projektu koji se prvi put realizirao u našoj zemlji prošle godine u sklopu globalne akcije čišćenja cijele planete "Let's do it World", a nositelj projekta su udruženja građana "Ruke" iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva" iz Banje Luke, dok je generalni partner kompanija HT Eronet.

"Izuzetno smo zadovoljni realizacijom ovogodišnje akcije, budući da je odziv građana bio odličan. Sretni smo da su građani BiH pokazali da žele da žive u čistoj BiH i da se ekološka svijest kod stanovništva povećala. Ponosni smo da su se ovo godine projektu pridružili i učenici osnovnih i srednjih škola. Mi nastavljamo sa planiranim aktivnostima i najavljujemo najesen akciju sadnje drveća u jednom danu“, kazao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG Ruke.

Prepoznavajući vrijednosti akcije projekat su podržale agencije Ujedinjenih nacija u BiH i Delegacija EU u BiH.

“Ove godine Ujedinjene nacije su obezbijedile prostor i svu potrebnu opremu za realizaciju ativnosti glavnog info štaba akcije. Mi, Volonteri Ujedinjenih nacija u BiH vjerujemo da je bit volonterizma odvajanje slobodnog vremena i truda u cilju postizanja pozitivnih društvenih promjena, što smo potvrdili aktivnim učešćem svih agencija UN-a", izjavila je Hyun Joo Youn, predstavnica Volontera Ujedinjenih nacija u BiH.

Generalni partner projekta je kompanija HT Eronet koja podržava ideju projekta još od njenog začeća. "HT Eronet je sa ponosom već drugu godinu zaredom uz projekt kao generalni sponzor. Izuzetno smo sretni da smo dio ove pozitivne priče. Posebno nas raduje da su se akciji priključili uposlenici naše kompanije koji su bili raspoređeni po različitim lokacijama“, dodao je Vanja Gavran, rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije kompanije HT Eronet.

Značaj ove akcije prepoznao je i vladin sektor, te su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo za prostorno uređenje i ekologiju RS, te Fond za zaštitu okliša FBiH odlučili i ove godine podržati ativizam mladih entuzijasta. Finalni rezultati akcije biti će prezentirani javnosti uskoro.

Više informacija možete pronaći ovdje.