"Lađom niz Unu"
2

FOTO / Više od 300 raftera, kajakaša i lađara stiglo u Bosanski Novi

SRNA
Dolaskom više od 300 učesnika, raftera, kajakaša i lađara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH na gradsku plažu Ada u Bosanskom Novom završena je prva etapa manifestacije "Lađom niz Unu" od Bosanskog Novog do Hrvatske Kostajnice.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Pozdravljajući učesnike, koji su na plažu Ada stigli oko 19.00 sati, načelnica opštine Bosanski Novi/Novi Grad Snježana Rajilić izrazila je zadovoljstvo i organizacijom i brojem učesnika.

Rajilićeva je najavila intenzivniju saradnju sa opštinom Hrvatska Kostajnica u projektima prekogranične saradnje upravo u oblasti turizma.

"Planiramo da ponudimo projekat 'Lađom niz Unu' za projekte koji se finansiraju iz pretpristupnih fondova, s tim da bismo manifestaciju proširili različitom turističkom ponudom karakterističnom za ovo područje", naglasila je Rajilićeva.

Manifestacija je počela danas u podne u mjestu Blatna kod Bosanskog Novog odakle su učesnici vozili rutu dugu 20-ak kilometara, a u mjestu Dobretin priključile su se ekipe iz Hrvatske.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Direktorka Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović, koja je jedan od učesnika, najavila je da će ova organizacija objaviti brošuru ribolovnih područja RS, što će biti predstavljeno na domaćim i inostranim turističkim sajmovima.

Među 28 rafterskih ekipa bilo je više mješovitih, ali i jedna osmočlana ženska ekipa iz Bosanskog Novog. Kapiten ove ekipe Maja Jovanić rekla je da su odabrali naziv "800 žena" želeći tako da podsjete na istoriju grada gdje je `80-ih godina prošlog stoljeća snimljena istoimena igrana serija.

Na gradskoj plaži Ada dodijeljene su nagrade i plakete najuspješnijim, a za sve učesnike obezbijeđeni su kamp i večera. Goste će zabavljati Kulturno-umjetničko društvo Una te grupa "Divlje jagode".

Ekipe će sutra oko 12.00 sati nastaviti do Hrvatske Kostajnice gdje će ih na kraju dana zabavljati grupa "Zabranjeno pušenje".

Manifestacija "Lađom niz Unu" ove godine je nastavak i druga etapa 40. "Una regate". Prva etapa vožena je od 11. jula od Martin Broda do 15. jula do Bosanske Krupe gdje je završena simboličnom predajom "unskog vesla" načelnici opštine Bosanski Novi Snježani Rajilić.