vijesti
0

Jubilarna 40. internacionalna turistička Una-regata počinje 12. jula

FENA
Ovogodišnja jubilarna 40. internacionalna turistička Una-regata održaće se od 12. do 15. jula, s tri etape ukupne dužine 82 kilometra i četiri kampa. Otvor je u Martin-Brodu, a završetak u Bosanskoj Krupi.

Ovo je novinarima saopćeno na današnjoj konferenciji za novinare organizatora: Turističke zajednice Unsko-sanskog kantona (USK), Vlade USK-a, JP Nacionalni park Una, zatim općine Bihać, Bosanska Krupa i Cazin te tamošnjih rafting agencija.

Iako se regata svake godine tradicionalno održavala u posljednjoj sedmici mjeseca jula, ove godine pomjerena je zbog mjeseca ramazana i posta. S obzirom na to da se ove godine slavi značajan jubilej, očekuje se dolazak velikog broja posjetilaca, ali i učesnika regate. Tome će svakako doprinijeti i odluka o smanjenju cijene kotizacije za oko 60 posto, te ona za ovu godinu, kako je rečeno, iznosi svega 20 maraka.

Financijskim planom predviđeno je da će se za ovogodišnju organizaciju regate utrošiti 80 000 maraka. Prva etapa vesla se od Martin Broda do Štrbačkog buka, druga do Bihaća, a treća i posljednja do Bosanske Krupe, gdje će biti upriličena i svečanost zatvaranja, te dodjela nagrada najuspješnijim učesnicima Una-regate.