{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 300.000 građana ima biometrijski pasoš

S
20.8.2010. u 13:25
0
5
Više od 300.000 građana ima biometrijski pasoš
0
Više od 300.000 građana ima biometrijski pasoš
Foto: Sarajevo-x.com
Od početka izdavanja biometrijskih pasoša, 15. oktobra 2009. godine, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka je odštampala 301.554 ovih dokumenata, što znači da je mjesečno u prosjeku štampano oko 30.000 pasoša.
Pasoše u BiH izdaju ministarstva unutarnjih poslova, kantonalni MUP-ovi, MUP R. Srpske, Odjel za javni registar Brčko distrikta i Ministarstvo vanjskih poslova za građane koji žive u inostranstvu.

Zahtjevi za izdavanje pasoša podnose se u organizacionim jedinicama MUP-ova prema mjestu prebivališta, a u inostranstvu u diplomatsko - konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

Novi sistem za izdavanje biometrijskih pasoša u funkciji je od jula prošle godine, a u lanac identiteta uvezane su 142 općine (matični uredi), 10 kantonalnih MUP-ova i MUP Republike Srpske (ukupno 135 lokacija za izdavanje dokumenata), Javni registar Brčko distrikta, Ministarstvo pravde FBiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH sa 45 lokacija u diplomatsko - konzularnoj mreži (od kojih se u 16 izdaju pasoši) i IDDEEA, što ukupno predstavlja 162 organa i 322 lokacije na kojima se izdaju dokumenti (rodni listovi, uvjerenja o državljanstvu, lični dokumenti).

Uvezanost svih institucija u jedan sistem pokazao se veoma efikasnim po pitanju sigurnosti i ekonomičnosti, a broj izdatih dokumenata najbolji je pokazatelj da sistem funkcionira u punom kapacitetu kod svih nadležnih organa za izdavanje dokumenata, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: