IDDEEA
0

Instaliranje sistema za digitalni potpis usporilo izdavanje pasoša

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) saopćila je da znatno povećan broj zahtjeva za izdavanje pasoša u proteklom periodu nije razlog za “pad sistema“ za obradu podataka za pasoše.

Razlog za usporen rad sistema su, kako se navodi u današnjem saopćenju, instalacije koje se moraju vršiti dok je sistem u produkciji, a kojima se povećava sigurnost sistema koji će biti predmet eventualnih kontrola od institucija Evropske unije, vezano za bezvizni režim.

Iz IDDEEA-e ističu da je u toku instaliranje sistema za digitalno potpisivanje za službenike nadležnih MUP-ova, što predstavlja bitan preduvjet za efikasnije kontrole rada službenika koji izdaju dokumente.

"Trenutno sistem u segmentu izdavanja pasoša funkcionira usporeno, a potpuna stabilnost očekuje se u četvrtak ujutro. Apelujemo na građane da budu strpljivi i da uvaže činjenicu da su ovo aktivnosti koje se provode kako bi se povećala sigurnost samog postupka izdavanja dokumenata, što će institucijama BiH omogućiti da budu bolje pripremljene u slučaju eventualnih provjera rada vezano za odluku o bezviznom režimu. IDDEEA čini i ubuduće će učiniti sve kako bi se ove instalacije što manje osjetile na lokacijama MUP-ova gdje se predaju zahtjevi za izdavanje pasoša, međutim, određene aktivnosti moguće je vršiti isključivo kada je sistem u produkciji", kaže se u saopćenju IDDEEA-e.

Kako se dodaje, danas do 13.35 sati u BiH je podneseno 1.749 zahtjeva za izdavanje pasoša.

"Uzimajući u obzir da zbog praznika veliki broj MUP-ovih lokacija ne radi i činjenicu da je prošle sedmice u prosjeku dnevno podnošeno 4.000 do 5.000 zahtjeva, može se zaključiti da je sistem ufunkciji, ali da radi otežano", ističu iz IDDEEA-e.