BiH
9

Više od 30 konjanika iz Zenice krenulo prema Pruscu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Više od 30 konjanika danas je iz džemata Trgovišće u Zenici krenulo ka Pruscu gdje će se sastati i sa drugim konjanicima iz Bosne i Hercegovine odakle će se uputiti na obilježavanje 504. Ajvatovice koja svake godine okuplja više hiljada vjernika.

Konjanike iz dvorišta džamije u Trgovišću nakon klanjanja džuma-namaza dovom i tekbirima ispratilo je više desetina Zeničana, koji su im zaželjeli sreću u putu prema dovištu Ajvatovica gdje će u nedjelju biti održana centralna manifestacija "Ajvatovica 2014".

Imam Halid Čolaković i ove godine će predvoditi konjicu Medžlisa Islamske zajednice Zenica prema najvećem bošnjačko-muslimanskom dovištu u našoj zemlji. Prema njegovim riječima, u ovogodišnjem pohodu ka Ajvatovici učestvuje oko 35 konjanika iz različitih džemata Općine Zenica.

"Oko 35 konjanika danas će evo krenuti iz Zenice prema Počulici, pa zatim prema Karauli, a noćit ćemo u Pruscu sutra navečer, te ćemo u nedjelju ujutro krenuti svi zajedno prema Ajvatovici. Ono što je bitno naglasiti jeste da je sve veće interesovanje mlađih naraštaja za ovu manifestaciju i da preuzimaju ovu tradiciju koja će sigurno još mnogo živjeti", kazao je Čolaković.

Najstariji učesnik 504. Ajvatovice iz Zenice je Vahid Kablar koji već 20-tak godina učestvuje u ovom pohodu, a najmlađi učesnik ove godine je osmogodišnjak iz Zenice.