BiH
0

Više od 3.200 osoba prijavilo se na javni oglas za prijem vojnika u OSBiH

FENA
Početkom augusta ove godine raspisan je još jedan oglas za prijem novih vojnika u Oružane snage BiH (OS BiH).

Riječ je o XIV. i XV. klasi, odnosno ukupno 360 pozicija i dio je planskog i redovitog zanavljanja dijela vojničkog sastava kome se, zbog godina starosti, u narednom razdoblju mora prekinuti djelatna vojna služba (DVS) u OS BiH.

Oglas je raspisan za vojničke pozicije u većini rodova i službi u različitim postrojbama i lokacijama OS BiH.

Kao i do sada, na oglas se mogu javiti mlade građanke i građani, državljani BiH sa završenom srednjom stručnom spremom (viši stupanj obrazovanja neće biti uziman u obzir), koji nisu mlađi/e od osamnaest godina niti će na dan prijema u OS BiH biti stariji od 27 godina.

Iz OSBiH naglašavaju da sve veću zainteresiranost za vojnički poziv pokazuju građanke, što se podudara s potrebom i namjerom da se poveća i osigura odgovarajući postotak pripadnica OS BiH.

Na Javni oglas za prijem vojnika u OS BiH prijavilo se 3.281 osoba, od čega 2.991 kandidat i 290 kandidatkinja.

S obzirom da je riječ o već šestom javnom oglasu proces selekcije je poboljšavan i sve je efikasniji tako da se pokazana znanja, vještine i psiho-fizičke sposobnosti kandidata provjeravaju i vrednuju profesionalno i na korektan način.

Zato se od svih prijavljenih kandidata očekuje da dođu maksimalno psiho-fizički spremni i skoncentrirani na provođenje provjera i postizanje što boljih rezultata.

Svi rezultati se vrednuju i rangiraju, a traženi broj najbolje rangiranih kandidata će se uputiti na temeljnu vojničku obuku.

Oni koji završe obuku će imati privilegij biti primljeni u OS BiH i pritom izvršavati velik broj različitih, interesantnih i zahtjevnih zadataka, konstantno se obučavati, usavršavati i napredovati u službi.

Svi kandidati čije su prijave ispravne bit će, od septembra do novembra 2013. godine, po grupama pozivani u središta za novačenje i tranziciju (Sarajevo-Rajlovac, Banja Luka, Čapljina ili Tuzla) na određena testiranja i provjere (fizičke provjere i test općeg znanja).

Najbolje rangirani kandidati će biti upućeni na odgovarajuće liječničke preglede i sigurnosne provjere.

Oni koji uspješno prođu i ove faze provjera, okvirno krajem prvog kvartala 2014. godine, bit će upućeni na tromjesečnu temeljnu vojničku obuku u Središte za temeljnu obuku u Pazarić i činit će XIV. klasu od 250 polaznika.

Po završetku obuke kandidati će, u drugoj polovini 2014. godine, biti primljeni u DVS.

Na isti način će, nakon XIV. klase, biti odabrana, obučena i primljena u DVS i XV. klasa od 110 polaznika.

Trenutno se vrši razvrstavanje prijava i pripreme za testiranje kandidata i kandidatkinja.

Testiranje kandidata i kandidatkinja čije prijave su pravovremene i kompletne započet će 23. septembra i trajat će do 22. novembra.

Pozivanje kandidata i kandidatkinja vršit će se pismenim pozivom po rasporedu Regionalnih središta za novačenje i tranziciju.

Kandidati čije prijave su neblagovremene, nepotpune ili neispravne, kao i kandidati koji ne ispunjavaju opće i posebne uvjete javnog oglasa bit će putem zaključka obaviješteni o odbijanju njihove prijave, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.