Kazne do 1.500 KM
14

Više od 20 starijih osoba i pet maloljetnika u KS prekršilo zabranu kretanja od uvođenja mjere

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Otkako je na snazi zabrana kretanja, više od 20 osoba starijih od 65 godina na području Kantona Sarajevo kažnjeno je za kršenje ove mjere, dok su za pet maloljetnika podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Podsjećanja radi, prema naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, od 20. marta je zabranjeno kretanje mlađima od 18 i starijima od 65 godina.

Kazne za maloljetnike ili roditelje koji krše ovu naredbu kreću se od 400 do 1.200 KM, dok su kazne za starije od 65 godina koji krše zabranu kretanja od 500 do 1.500 KM.

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba KS glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić naglasio je kako su naredbe vezane za zabranu kretanja mlađih od 18 godina obavezujuće. Policija stoga, kako je dodao, obavlja svoje djelatnosti u skladu s tim naredbama.

"Ne možemo mi praviti izuzetke od tih naredbi, niti smo ovlašteni da ih tumačimo. Pored toga što izvođenjem djece u šetnju rizikujete njihovo zdravlje, rizikujete i to da budete prekršajno sankcionisani te je vrlo nekorektno takvo ponašanje prema onima koji su disciplinovani. Razumijemo da određeni roditelji imaju potrebu izvesti svoju djecu vani, ali to mogu činiti samo u izuzetnim slučajevima koji zahtijevaju hitnost, kao što je eventualna potreba da dijete odvedete u zdravstvenu ustanovu", pojasnio je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je podsjetio kako će policija u narednom periodu provoditi aktivnosti, u saradnji s drugim organima, na izvršenju mjere prinudne izolacije.