BiH
0

Više od 13 miliona KM od GSM licence će biti prebačeno JP Ceste FBiH

FENA
Federalna vlada danas je donijela Odluku o usvajanju Programa investiranja dijela sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licence za 2012. godinu za Federaciju BiH u iznosu od 13.200.000 konvertibilnih maraka.

Ova sredstva, evidentirana na posebnom računu u okviru Jedinstvenog računa Trezora FBiH, bit će prenesena na namjenski otvoren račun JP Ceste Federacije BiH.

Utvrđeni popis projekata magistralnih, regionalnih i lokalnih cesta urađen je na temelju zahtjeva i prijedloga Cesta FBiH, kantona i općina, uz saglasnost Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Federalnog ministarstva finansija.

Implementatori odobrenih projekata će dostavljati tromjesečne izvještaje Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, dok će Federalno ministarstvo finansija, u ime Vlade FBiH, biti ovlašteno da osigura namjensko trošenje odobrenih sredstava. Ukoliko budu ustanovljene nepravilnosti, ova dva ministarstva će o tome informirati Vladu.

Za projekte za koje bude ocijenjeno da neće biti uspješno realizirani, implementaciju će vršiti Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Najvredniji projekti, s 1,2 miliona KM, jesu izgradnja lokalne ceste Avenija - most Sutina - ulica Maršala Tita i završni radovi na mostu Sutina u Mostaru, izgradnja nadvožnjaka na Sjevernoj saobraćajnici (dionica od Paviljona do Džindžić džamije) u Tuzli, te sanacija lokalnih cesta u Unsko-sanskom kantonu, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.