BiH
88

Više od 100 žena krenulo na osmomartovski pohod na Trebević

FENA
(Foto: FENA)
Međunarodni dan žena u glavnom gradu BiH danas se obilježava prvim osmomartovskim pohodom žena na najviši vrh Trebevića.

Jutros su u 8 sati iz Sarajeva krenule učesnici pohoda autobusima do podnožja Trebevića. Sa lokaliteta Brus više od 100 žena započet će pješačenje do najvišeg vrha na Trebeviću.

Manifestaciju "Stotinu žena na Trebević" organiziraju Planinarski savez Kantona Sarajevo u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Sarajevo, a cilj je popularizacija planinarenja i posjećivanja planine Trebević, nekada omiljenog izletišta svih Sarajlija.

Današnji pohod je planinarsko-rekreativnog sadržaja, a organizatori su prijatno iznenađeni odzivom žena različitih dobi, koje će sebi za "svoj praznik" pokloniti najzdraviji dar- čist zrak, kretanje, boravak u prirodi i druženje.

Planinarke će pod vodstvom Hasne Smječanin, Alme Jašarević i Sanje Korać do vrha Trebevića ( Sofe - 1.629 metara nadmorske visine) doći pravcem Ravne (Prvi šumar) - Dobre vode - Planinarski dom "Vaso Miskin Crni".

Međunarodni dan žena se u Hrvatskoj "planinarski" obilježava usponom na najviši vrh planine Mosor iznad Splita, pod nazivom "100 žena na vrh Mosora", a ova manifestacija je prvi put organizirana 1974. godine.

U Sloveniji se 8. mart obilježava manifestacijom "100 žensk na Triglav".