{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više od 100 radnika Pretisa stupilo u generalni štrajk

S
8.9.2014. u 17:34
4
20
Više od 100 radnika Pretisa stupilo u generalni štrajk
4
Više od 100 radnika Pretisa stupilo u generalni štrajk
Foto: Arhiv/Klix.ba
Više od 100 radnika firme "Pretis" u sarajevskom naselju Vogošća stupilo je danas u generalni štrajk, a razlozi su višemilionski dug za plate i uplate zdravstvenog i penzionog osiguranja.
Radnici su revoltirani što nije ispoštovan sporazum iz maja između nekadašnjeg generalnog direktora Hajrudina Peze i štrajkačkog odbora.

Predsjednik štrajkačkog odbora Enes Hurić rekao je da su radnici izgubili povjerenje u Upravu preduzeća, na čijem je čelu sada Nermin DŽindić, koja u nedogled od radnika traži strpljenje dok "ne legne" novac od partnera iz Malezije, kojima trebaju biti isporučeni gotovi proizvodi.

"U štrajk smo trebali stupiti 20. juna, ali smo ga, zbog interesa firme i ugovora koje je trebalo realizovati, prolongirali do danas", kaže Hurić.

Prema njegovim riječima, zahtjevi radnika nisu veliki, a to je da im od 30 neisplaćenih plata bar budu isplaćeni lični dohoci za ovu godinu.

On je naveo da su radnici od januara primili samo tri lična dohotka i da niz sastanaka sa Upravom nije polučio rezultate.

Radnicima se danas nije obratio niko iz uprave firme i Nadzornog odbora, niti je bilo ko od njih bio dostupan za medije.

Federalni mediji navode da radnici puno očekuju od sutrašnjeg sastanka sa predstavnicima nadležnog ministarstva, Uprave i Nadzornog odbora "Pretisa", a ukoliko ne bude pomaka u ostvarivanju zahtjeva, najavljuju da će biti preduzete radikalnije mjere vezane za blokadu firme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: