BiH
21

Više od 1.000 građana evakuisano, Tinja poharala Srebrenik

Klix.ba
Na sjednici Štaba Civilne zaštite prezentovani su podaci o stanju na terenu nakon poplava i klizišta. Kako su naveli, više od 1.000 građana je evakuisano tokom posljednja dva dana.

Sinoć je situacija u Srebreniku bila alarmantna a rijeka Tinja i njene pritoke su se izlile iz svojih korita i poplavile mnoge stambene, pomoćne i privredne objekte.

Poplavljeni su i dijelovi užeg centra dok se rijeka Tinja oko 20:30 sati prelila preko zaštitnog nasipa i poplavila naselje Bare gdje je situacija bila najkritičnija.

Samo u ovome naselju je direktno ugroženo oko 500 stambenih objekata i hiljade naših sugrađana. Preko hiljadu stambenih objekata do sada je poplavljeno duž korita rijeke Tinje i njenih pritoka.

Poplavljeni su privredni objekt Herceg, Fana, Orijent, Aksemont, Staklomont, moteli Evropa i orion, prodajni objekti Bingo i Great, a pod vodom je i ambulanta u Špionici.

Stara klizišta su ponovo aktivirana a zabilježena je pojava i novih klizišta koje ugrožavaju stambene objekte i putne komunikacije.

Naselje Crveno Brdo u MP Jasenica, smješteno na obroncima planine Majevice je odsječeno od svijeta. Putna komunikacija Dedići - Seona - Gračanica je u prekidu zbog oštećenja mosta u naselju Dedići, regionalni put R461 za Gračanicu preko Falešića je prekinut zbog velikog klizišta, put za naselje Ćojluk također, put za MZ Gornji Srebrenik je u prekidu zbog klizišta u Pjevićima, put za naselje Ljenobu zbog oštećenja mosta je u prekidu kao i put za naselje Duboki Potok II.

U naselju Dedići je srušena kuća Glotić Šahbaza a još pet kuća u blizini je iseljeno zbog klizišta.

Naši hrabri i požrtvovani vatrogasci i pripadnici Gorske službe spašavali su i evakuisali najugroženije stanovnike, a jučer i sinoć je preko hiljadu ljudi privremeno izmješteno i evakisano.

Vodostaj rijeke Tinje je bio nezapamćen do sada i na mjernom mjestu kod Koprića mosta sinoć u 21;00 sat iznosio je preko 5 metara.

Vodostaj Tinje mjeren jutros u 9:30 sati iznosio je 2,5 metara.

Kiše su stale, vode se povukle a građani Sregbrenika već od jutros vrijedno rade na čišćenju svojih prostora od nanosa blata, mulja i otpada koji su donijele vodene bujice.

Prioriteti su spašavanje ljudskih života, stambenih objekata, uspostavljanje normalnog odvijanja saobraćaja i putnih komunikacija.