BiH
92

Više od 1.000 djece jedrilo u Hrvatskoj za promociju mira i tolerancije

Klix.ba
Oko 100 brodova sa više od 1.000 djece, uključujući i 25 iz Bosne i Hercegovine, učestvovalo je u ovogodišnjoj jubilarnoj, 20. po redu Floti mira – najvećem jedriličarskom mirovnom projektu na svijetu.

Flota mira plovila je Jadranskim morem od 13. do 20. augusta, a djeca su imala priliku učestvovati u različitim programima i radionicama.

Centralna manifestacija jednog od najvećih evropskih humanitarnih projekata održana je 17. septembra u Marini Kaštela, glavnom domaćinu Flote.

Osim djece iz BiH, tu su bila još djeca i mladi iz 17 država, uključujući i zemlje regiona. Mladi iz Dobrinjske gimnazije iz Sarajeva nalazili su se sa svojim pedagozima na dva broda, a još nekoliko djece iz JU Dom porodica iz Zenice nalazilo se na velikom brodu sa vršnjacima i vršnjakinjama iz Austrije.

Zajednička plovidba u formaciji

Vrhunac sedmodnevnog jedrenja bila je zajednička plovidba svih brodica u formaciji. Tokom ove plovidbe djeca i mladi u zrak su pustili istodobno balone ispunjene helijem. Uz to je održana i Mirovna fešta u Marini Kaštela tokom koje su djeca iz pojedinih posada predstavila pripremljene tačke na velikoj pozornici na otvorenom i pokazala šta znaju.

Flota mira "Mirno more" predstavlja sinonim za toleranciju, integraciju i miroljubivo zajedništvo. Sudionice i sudionici su djeca i mladi u pratnji svojih mentora koji se kroz igru i timski rad uče socijalnoj interakciji i toleranciji. "Odbaciti predrasude i prigrliti toleranciju" je moto ovog u svojoj veličini svjetski jedinstvenog projekta.

Predstavljena i knjiga "Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992–1995"

Među gostima ovogodišnje Flote mira bio je i Jasminko Halilović, autor projekta "Djetinjstvo u ratu", koji je srednjoškolcima iz regiona održao radionicu o iskustvu odrastanja u ratu. Tokom radionice djeca su uporedila odrastanje u miru sa odrastanjem u ratu, te identificirali stvari koje su najvažnije za dijete tokom odrastanja.

"Bilo je predivno razgovarati s generacijom rođenom poslije rata, s djecom koja su puna optimizma i oslobođena mržnje. Drago mi je da je i projekt "Djetinjstvo u ratu" mogao doprinijeti ovogodišnjoj Floti mira, i nadam se da će naredne godine još više djece iz Bosne i Hercegovine uzeti učešće u ovom važnom projektu koji promovira mir i toleranciju", rekao je Halilović.