Komentari (65)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
I ja bi da budem zamjenik zamjenika ministra, gdje da se prijavim ? Imam osnovnu skolo 100% svi papiri ok
S obzirom da smo smece od naroda, logicna posljedica je da zivimo u smecu od drzave... sve prema zaslugama.
mislim, nemojte pogresno shvatiti nas kriticare ovakvog omjera budzetskih korisnika i ostalih. niko ne kaze da su budzetski korisnici nepotrebni i da nista ne rade. vjerujem da dosta budzetskih korisnika radi savjesno svoj posao. ali ovdje je problem omjera budzetlija i ostalih. mislim da taj omjer treba da bude daleko veci u koristi ostalih (barem 5:1) da bi sistem bio iole odrziv i ekonomski zdrav. takodjer, nemojte molim vas mijesati drzavne firme koje prave vrijednost sa budzetskim korisnicima. to su dvije razlicite stvari. firma moze biti drzavna, a da nije budzetski korisnik. zaposleni u takvim firmama nisu budzetski korisnici.
U drzavne jasle dabome,pa nek i mene pljuju
e garant si je branio iz neke fotelje iz EU-a, de ne prdi i promijeni pelenu, usmrdio si se
Jedina je razlika da kad drzavna firma bude upropastena zbog loseg rukovodstva i stranackih nestrucnih i korumpiranih kadrova ona moze da dobije pomoc od drzave, putem kredita od poreskih platisa tako da se cirkus nastavlja o trosku ostalih poreskih platisa, dok u privatnom slucaju ide pod stecaj.
Drzavne firme su firme kao i svaka druga ali pod kontrolom drzave. One se ne racunaju u budzetsku potrosnju. Mislim da mijesas budzet i budzetske izdatke sa vlasnistvom kapitala.
Pa sto ne izvoze, kad mogu izvoziti
@ooo trebao si i mene prozvati ja sam rvi i isto sam na budetu.i ja primam novac i izlezavam se,a zamisli nekad sam radio i bio \"gospodin\".volio bih da i ti primas moju invalidninu i da zivis sa ovim zdravstvenim posljedicama (a da ti ih samo nabrojim zabolila bi te glava).mislim da bi ti takva primanja za 24 sahata nabio na k....c
A ko kaže da državne firme ne izvoze ili ne mogu izvoziti i stvarati, kako ti kažeš, novu novčanu vrijednost, a ne kruženje novčane vrijednosti????
ma nas kolega ccc je haman bukvalac, pa se uhvatio terminologije. a kao sto vec kolege spominju, to sve ide od odoba koje stvaraju nesto, tako da je potpuno nebitno jel se to zove budzet, doprinos, porez, pio/mio, zeljo, arsenal, ha hu, i tako dalje i tako blize
Svejedno taman da su svi zaposleni budžetski korisnici...kamo sreće! Pazi, kako postoji i funkcioniše privatna firma tako radi i državna, zarađuje se, plaća porez, određuje godišnji budžet iz kojega se finansiraju i radni i novi projekti i poslovi preduzeća...znači dođe ti na isto, samo što radnik u državnim firmama ima veća prava nego kod privatnika! Ovo što Klitoris.ba piše u članku je dobro, jer to znači da država još uvijek nije 100% privatizovana, a kad ti privatnici bosanski budu krojili zakone tek ćeš da se sjetiš ovakvih naših vlada, hehehe... Na kraju krajeva budžetski korisnici nisu samo (ne)radnici na funkcijama, već i korisnici socijalne pomoći...a idealno bi bilo i za držvau i za narod da smo svi u državnom sektoru zaposleni!
@ccc Drazavni sektor nije realni sektor i ne stvara novu vrijednost. Novac se samo reciklira , ide od privatnika koji je nesto izvezao vani preko poreza drzavi, da bi onda kroz budzetsku raspodijelu dosao do budzetskog korisnika u plati. On plati porez na tu platu i dio ide u PIO, ali nova vrijednost nije stvorena!
@ccc, hajde ti nama objasni odakle novci u mirovinskom fondu, odakle novac u budžetu i na kraju odakle novac budžetlijama da uplaćuju u mirovinski fond i odakle svaka marka koju država \"daje\" (čuj daje država lol)? Da ti pomognem: OD REALNOG SEKTORA!!! Ostali ti aludiraju na to da nije bitno je li nešto mirovinski fond ili je budžet. Ono što je bitno je da sve to skupa financiraju zaposleni u realnom sektoru. Država da bi bilo kome išta dala, mora najprije uzeti od onih koji proizvode.
Ovo je da ne živimo u NEOLIBERALNOM KAPITALIZMU, već još uvijek u TEŠKOM SOCIJALIZMU.
uvodjenje serijata ti je podjela bosne, pa ti kako hoces. siguran sam da vise od 60% ljudi u bih NE zeli serijat.
pa to ti je u 10dkg, izgleda neznatno bolje, ali je i dalje daleko od odrzivog. sustina je da pare i u budzet i u penziono moraju doci od tamo gdje se pare prave - industrija, turizam, poljoprivreda/stocarstvo... administraciji, policiji i zdravstvu svaka cast, to su neophodni dijelovi svakog drustva - ali oni ne prave pare.