{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Višak hrane sa stola završava u kontejnerima

F
7.4.2014. u 14:47
0
9
Višak hrane sa stola završava u kontejnerima
0
Višak hrane sa stola završava u kontejnerima
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svakodnevno se na kontejnerima nalaze okačene kese u kojima je bajati hljeb ili druga hrane koja je građanima "višak" sa stola. Koliko se hrane i prehrambenih artikala baca i gdje ona završi Agencija FENA je pokušala dobiti odgovor kontaktirajući preduzeće koje se bavi odvozom smeća u Kantonu Sarajevu, Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove KS-a i tržne centre.
"U strukturi otpada koji se odlaže na sarajevsku deponiju, a koji se sakuplja putem kontejnera i na druge načine, neke analize pokazuju da je 30 posto tzv. biološkog otpada u kojem ima i hrane", kazao je Agenciji FENA glasnogovornik KJKP "Rad" Ahmed Đipa.

Uz napomenu da se ne može tačno reći kolika je količina hrane koja se baci u kontejnere Đipa kaže da je kao i na sarajevskoj i na drugim deponijama oko 30 posto biološkog otpada.

Zakonski propisi obavezuju trgovačke centre ili proizvođača da hranu kojoj prođe rok upotrebe odlažu na deponiju uz određenu kontrolu.

"To se ne smije odlagati i bacati, mora se unišiti na deponiji, uz kontrolu sanitarnog inspektora. Inspektori to prijave 'Radu' onda se to odveze na deponiju i uništava uz kontrolu sanitarne inspekcije", kazao je Đipa i dodao kako se to često radi.

Stručna saradnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Bosno kazala je Agenciji Fena da "kada sanitarni inspektor u redovnom inspekcijskom postupku kod subjekta nadzora zatekne higijenski neispravne namirnice, a tu spadaju i namirnice kojima je istekao rok upotrebe, on te namirnice na licu mjesta mehanički uništi, perforira ambalažu, pospe dezinfekcionim sredstvom, te naređuje da se te namirnice na higijenski način unište tj. na sanitarnoj deponiji".

Po uništenju dužan je donijeti potvrdu od KJKP "Rad" da su namirnice naznačene količine i vrste uništene, kazala je Bosno.

Naglasila je da "Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije godišnje dobije oko 20 zahtjeva za prisustvo sanitarnog inspektora prilikom uništenja namirnica kojima je istekao rok ili su iz drugih razloga neispravne".

U tržnom centru "Mercator " je Agenciji FENA rečeno da hrana kojoj uskoro ističe rok se u najvećem dijelu vraća dobavljaču.

Ovo se odnosi i na hljeb i konzerviranu hranu.

"S dobavljačima imamo ugovore prema kojima su oni obavezni da prije isteka roka izvrše povrat proizvoda kojima uskoro ističe rok trajanja", kazali su u Mercatoru.

U Bingu d.o.o. Tuzla na pitanje Agencije FENA šta biva s namirnicima kojima istekne rok rekli su da se to pitanje rješava prilikom sklapanja godišnjih ugovora.

"Dobavljači su dužni voditi računa o robi. Mnogi rade nivelacije te se roba rasproda prije isteka, a ako se desi da se artikal ne proda, vršimo povrat dobavljaču. Oni dalje zbrinjavaju robu kojoj je istekao rok. Naša roba, a naročito prehrana, zbrinuti su na početku saradnje s dobavljačima, tako da nemamo takve vrste otpada", kazali su u Bingu.

Protekle sedmice je Odsjek za inspekcije Općine Kakanj izvršio uništavanje prehrambenih artikala s isteklim rokom trajanja.

Ovi artikli su zaplijenjeni tokom aktivnosti općinske inspekcije od 25. februara, kada je zaplijenjena veća količina prehrambenih artikala kojima je istekao rok trajanja.

Nekim od zaplijenjenih i uništenih artikala rok upotrebe je istekao još 2010. godine, a tržišna vrijednost robe procijenjena je na 3.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: