BiH
0

Virus H1N1 opet prijeti

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Epidemiolozi u BiH upozoravaju da će se opasni virus H1N1, ili takozvani svinjski grip, ukoliko mutira pojaviti i u BiH.

Epidemiolozi prate svaku njegovu promjenu, nakon što je počeo da odnosi živote u Velikoj Britaniji, a prema prognozama, proširiće se i na druge evropske zemlje.

Marija Zeljko, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, rekla je za sutrašnje "Nezavisne novine" da je svinjski grip prošle godine bio dominantan virus sezonskog gripa i da se on nalazi u sastavu vakcina.

"Virus je varijabilan i svašta se može dogoditi, a ako dođe do njegove mutacije i daljeg širenja neće ni nas zaobići, jer se prenosi putem koji se ne može izbjeći", rekla je Zeljko.

Ona je navela da svaka nova mutacija virusa traži nove vakcine, pa će epidemiolozi, kaže ona, pratiti preporuke 	Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i ponašati se prema njima.

U Institutu za zaštitu zdravlja RS rekli su da raspolažu sa dovoljno vakcina protiv svinjskog gripa H1N1 i ukoliko bude bilo potrebe pristupiće se vakcinisanju.

Milka Mrđa, portparol Instituta, navela  je da u RS od marta ove godine, kada je od ove bolesti obolio jedan pacijent, nije bilo zaraženih.
"Naši epidemiolozi svakodnevno prate situaciju i u toku je vakcinacija stanovništva protiv sezonskog gripa", kaže ona.

Prema njenim riječima, za sada nije bilo potrebe za ovom vrstom preventivne zaštite i savjetovala je građanima da uzimaju što više vitamina ce i tečnosti, da izbjegavaju zatvoreni prostor i da redovno provjetravaju prostorije u kojima borave.

U RS je evidentirano više od 500 oboljelih od svinjskog gripa H1N1, a troje ih je umrlo, dok je u FBiH 714 pacijenata oboljelo od gripa tipa A, a 14 umrlo.

Jan Bar, iz Istraživačkog centra SZO, kazao je da će vakcina protiv novog gripa, zbog ovakvog razvoja situacije, možda morati da bude promijenjena brže nego što se to očekivalo, jer je moguće da je nova varijanta virusa opasnija i da od njega mogu da obole i osobe koje su već vakcinisane.

Najbolja preventiva je ne približavati se osobama koje imaju simptome gripa, redovno pranje ruku sapunom ili dezinfekcijskim gelom, te zaobilaženje rukovanja, ljubljenja u obraz i, naravno, što manje odlaziti na velike skupove, u bioskope, pozorišta...

Treba često provjetravati prostorije, stavljati maramice na usta u slučaju kašlja ili kijavice, čistiti brave, telefone, tastature.