{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Virtuelni prikaz obnove Crkve u Mostaru

S
22.6.2009. u 16:07
0
11
Virtuelni prikaz obnove Crkve u Mostaru
0
Virtuelni prikaz obnove Crkve u Mostaru
Crkva Svete Trojice u Mostaru nekada najznačajniji vjerski i objekat kulturnog naslijeđa pravoslavaca u Hercegovini uskoro bi trebala biti obnovljena, uz pomoć domaćih i međunarodnih donatora .
Crkva u Mostaru, koja je izgrađena 1873. godine, a prije rušenja predstavljala je najveći pravoslavni hram u zemlji. Izgrađena je zahvaljujući prvenstveno Mostarcima koji novčanim prilozima i radnom snagom podigli objekat, a veliku podršku dao je i sultan Abdul Aziz koji je darovao 100.000 groša za građenje crkve.

Granatirana je 7. juna 1992. godine, a sedmicu dana poslije srušen je toranj i crkva je zapaljena i minirana.Skoro 15 godina poslije rata Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST), prvi privatni univerzitet u BiH, je u okviru jednog diplomskog rada iz kompjuterske grafike kreirala virtualnu 3D rekonstrukciju ove crkve, koristeći napredne 3D tehnologije i tehnike kompjuterske grafike.

Slijedeći izuzetan uspjeh prve faze projekta, u finansiranje nastavka se uključilo Grčko ministarstvo vanjskih poslova, posredstvom Grčke ambasade u Sarajevu.

Svrha virtualne rekonstrukcije objekata kulturnog naslijeđa jeste njihova prezentacija širokom auditorijumu putem Interneta i na taj način promoviranje njihovog očuvanja ili fizičke rekonstrukcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: