BiH
28

Vinko Puljić obilježio 20 godina u kardinalskoj službi

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Svečanim Misnim slavljem i prigodnom akademijom večeras je svečano obilježena 20. godišnjica kardinalske službe nadbiskupa metropolita vrhbosanskog Vinka Puljića.

Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predslavio je kardinal Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Lugijem Pezzutom, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Ratkom Perićem, vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem i pomoćnim biskupom banjalučkim mons. Markom Semrenom te uz koncelebraciju 50 svećenika među kojima je bio i franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran. Sudjelovao je velik broj redovnica raznih redova na čelu s provincijalnim i samostanskim poglavaricama te bogoslovi i vjerni puk.

Pozdrav i čestitku kardinalu Puljiću u ime Vrhbosanskog kaptola i svih saradnika i struktura u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i svih nazočnih u sarajevskoj prvostolnici uputio je rektor katedrale mons. Ante Meštrović.

"U ovom Misnom slavlju naša se molitva uzdiže dobrom Bogu za našu Crkvu, za Vrhbosansku nadbiskupiju, za našu domovinu BiH, za naš hrvatski narod, za današnjeg slavljenika pastira Crkve vrhbosanske kardinala Vinka. Zahvaljujemo za hrabra svjedočenja u prošlosti teškoj, mučeničkoj i dovoljno neosvijetljenoj“, kazao je mons. Meštrović.

Prigodnu propovijed uputio je nuncij Pezzuto koji je kazao da je ovim Misnim slavljem mjesna Crkva pozvana prisjetiti se milosnih darova koje je primila po službi svog Pastira.

"Ovo iskustvo je, ipak, moguće jer je pastir, u svoje vrijeme, primio u sebe samoga 'misterij', koji ga je preoblikovao i identificirao, po sakramentalnom pomazanju, u sigurnog i mudrog vođu povjerenog mu stada, i, po posebnom pozivu Rimskog Prvosvećenika, u vjernog Petrova suradnika, u brizi za sveopću Crkvu, zajedno s drugim članovima Kardinalskog Zbora“, kazao je nuncij Pezzuto.

Nuncij Pezzuto je potom podsjetio da je Crkva, zamišljena i ostvarena od Krista, "hijerarhija", a to znači artikulirana na takav način, da su u njoj nazočni i djeluju različiti položaji i službe, u uskoj međusobnoj ovisnosti.

"Ova 'hijerarhijska' struktura, ipak, ne vodi podjeli Naroda Božjeg, jer, na kraju, svi položaji i službe, kao i osobe koje ih utjelovljuju, ustanovljeni su u jedinstvu od stvarnosti koja je važnija od samih položaja i službi“, rekao je nuncij Pezzuto koji je istaknuo da se crkveno služenje karakterizira i definira kao "pastoral" odnosno pastoralno služenje koje se čini s dušom i s duhom "pastira".

"Danas, kao liturgijski zbor, uzdignimo svoju molitvu zahvale Gospodinu: On, koji je započeo i ostvario čudesne stvari u životu vašega pastira, vama na duhovnu korist, neka dovrši u njemu i u vama djelo koje je započeo", zaželio je nuncij Pezzuto na kraju svoje propovijedi.

Tijekom Mise liturgijsko pjevanje animirao je Bogoslovski zbor "Stjepan Hadrović" pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon Svete mise upriličena je prigodna akademija u dvorani blaženog Pavla VI. u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i prigodni domjenak u sjemenišnoj blagovaonici.

"Imenovanje nadbiskupa Vinka Puljića kardinalom, osim što svjedoči o poštovanju koje gajim prema njegovoj odvažnoj apostolskoj revnosti, istodobno želi biti znak moje blizine katolicima u Sarajevu i u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i svemu puku napaćenom zbog rata, koji se upravo ovih dana rasplamsava i razbuktava na zabrinjavajući način", kazao je papa Ivan Pavao II. u svom govoru u posebnoj audijenciji, prenosi Katolička tiskovna agencija.

Vinko Puljić rođen je 8. septembra 1945. u mjestu Priječani pored Banje Luke. Teološki studij završio je u Đakovu, gdje je za svećenika Banjalučke biskupije zaređen 29. juna 1970. Najprije je tri godine službovao kao kapelan u Banjoj Luci, a potom nekoliko mjeseci kao župnik u župi Sasina kod Ljubije. Nakon toga imenovan je župnikom u župi Ravska gdje ostaje pet godina. U ljeto 1978. preuzima službu duhovnika u Nadbiskupskom sjemeništu "Zmajević" u Zadru. Devet godina ostaje na toj službi, a potom je župnik u Bosanskoj Gradišci.

Godine 1990. imenovan je vicerektorom Vrhbosanske katoličke bogoslovije u Sarajevu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovan je 7. decembra 1990., a 6. januara 1991. godine Sveti Otac Ivan Pavao II posvetio ga je u Rimu. Ustoličen je u Sarajevu, 19. januara 1991. Papa Ivan Pavao II 30. oktobra 1994. imenovao ga je kardinalom, a u Kardinalski zbor primljen je na konzistoriju 26. novembra iste godine.