Branio se šutnjom
0

Vinko Martinović Štela opet u zatvoru

FENA
Vinko Martinović Štela
Vinko Martinović Štela
Vinko Martinović Štela, haaški osuđenik koji u januaru pušten na slobodu, danas je zadržan u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog pokušaja ubistva Zdravka Čuljka 1996. u Mostaru.

Za Martinovićem je zbog tog zločina bila raspisana međunarodna potjernica po kojoj je jučer uhapšen na graničnom prijelazu kraj Metkovića. Nakon hapšenja je prebačen u zatvor u Remetincu odakle je danas poslijepodne doveden pred sutkinju istrage Veru Polak Presečki.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić izjavio je da se Martinović na ispitivanju branio šutnjom te da na odluku o istražnom zatvoru ima pravo žalbe. Dodao je da će sud od Bosne i Hercegovine tražiti ispitivanje još troje svjedoka te dopunu medicinske dokumentacije Zdravka Čuljka kojega je Martinović u martu 1996. u Mostaru brutalno pretukao bejzbol palicom, što je okvalificirano kao pokušaj ubistva.

Istraga i pritvor su Martinoviću u tom slučaju određeni još u junu 2008. kada je već bio u talijanskom zatvoru na izdržavanju 18-godišnje zatvorske kazne na koju ga je 2006. osudio Haaški sud zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. Osim ovog slučaja Martinovića na zagrebačkom Županijskom sudu čeka i ponovno suđenje za ubistvo Jasmine Đukić u martu 1996. u Mostaru. Za taj je zločin 1998. nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, no Vrhovni sud RH je pet dana prije njegovog izručenja Haaškome sudu u augustu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Slučaj bi uskoro trebao biti dodijeljen u rad nekom od sudaca, nakon čega se očekuje zakazivanje prve rasprave. Suoptuženi Dragan Raspudić Guja u međuvremenu je odslužio desetogodišnju zatvorsku kaznu.

Protiv Martinovića, koji je iz talijanskog zatvora pušten u januaru nakon odslužene dvije trećine haaške kazne, vodio se krajem 90-ih i postupak zbog nasilničkog ponašanja u kojemu je, zajedno sa Semirom Bošnjićem, pred zagrebačkim Općinskim sudom optužen da je u Mostaru i Širokom Brijegu pretukao nekoliko osoba.

Martinović je u Haagu osuđen zajedno sa zapovjednikom Kažnjeničke bojne Hrvatskoga vijeća odbrane Mladenom Naletilićem zvanim Tuta koji je kažnjen s 20 godina zatvora. Naletilić kaznu također služi u Italiji.