|

Vilić: Pojačane su mjere osiguranja ambasada u BiH, ali nema razloga za brigu

Vilić: Pojačane su mjere osiguranja ambasada u BiH, ali nema razloga za brigu
4
Piše: Dž. Č.
22.2.2018. u 16:26
54
komentara
4

dijeljenja
Vilić: Pojačane su mjere osiguranja ambasada u BiH, ali nema razloga za brigu Mirsad Vilić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon jučerašnjeg napada na Ambasadu SAD-a u Podgorici Bosna i Hercegovina je podigla mjere sigurnosti na najviši nivo. Kako nam je kazao direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, ne postoje razlozi za uznemirenost građana jer policijske agencije samo rade svoj posao.
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH od sinoć je povećala angažiranost pripadnika bh. agencija na terenu. Vilić nam govori da se ispred diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH može vidjeti više službenika policijskih agencija, ali i lokalne policije.

"Mi smo po saznanju da je bačena bomba na Ambasadu SAD-a u Podgorici poduzeli pojačane mjere osiguranja diplomatsko-konzularnih predstavništava SAD-a u BiH u cilju preventivnog djelovanja. Direkcija kontinuirano razmjenjuje sigurnosne informacije s policijskim agencijama u BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom. Razmjene informacija također provodimo i kroz kanale međunarodne operativne policijske saradnje. Na osnovu zaprimljenih informacija i sigurnosne procjene, Direkcija će poduzeti sve mjere i radnje kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH", kazao je Vilić za Klix.ba.

On je dalje naglasio kako ne postoje informacije o narušavanju sigurnosti ambasada u BiH te da građani nemaju razlog za uznemirenost.

"Naša zakonska nadležnost je da osiguravamo diplomatsko-konzularna predstavništva. Imamo naše metode kojima to radimo. Pojačane mjere sigurnosti zadržat će se narednih dana, a ne možemo precizirati do kada tačno. Pripadnici policijskih agencija i lokalne policije vidljivi su ispred svih objekata diplomatsko-konzularnih predstavništava", rekao je Vilić.

Vilić je danas na sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i njegovim zamjenicima Mirkom Šarovićem i Vjekoslavom Bevandom te direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem razgovarao o povećanoj angažiranosti pripadnika naših agencija na terenu.

Podsjećamo, nepoznati muškarac jučer je bacio ručnu bombu na zgradu Ambasade SAD-a u Podgorici, a nakon toga se raznio drugom bombom. Crnogorska policija sumnja da je bombu bacio 43-godišnji Dalibor Jauković, bivši vojnik.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...