Direktor DKPT-a
37

Vilić: Nema informacija koje ukazuju na narušavanje sigurnosne situacije u BiH

D. Be.
Mirsad Vilić, direktor DKPT-a (Foto: F. K./Klix.ba)
Mirsad Vilić, direktor DKPT-a (Foto: F. K./Klix.ba)
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) Mirsad Vilić rekao je za Klix.ba da nema informacija, tokom međuagencijskih razmjena podataka, koje bi mogle ukazati da može doći do destabilizacije odnosno narušavanja sigurnosne situacije u BiH.
Ovaj odgovor stiže nakon uznemirujućih poruka na društvenim mrežama da se u nedjelju spremaju neredi u Višegradu tokom okupljanja članova Ravnogorskog četničkog pokreta.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u okviru svojih nadležnosti svakodnevno razmjenjuje informacije sigurnosno interesantnog karaktera sa policijskim i drugim agencijama za sprovođenje zakona", rekao je Vilić.

Povodom najavljenog okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na području Višegrada i objavama na društvenim mrežama gdje se spominju mogući incidenti obavještavamo javnost da prema trenutno raspoloživoj međuagencijskoj razmjeni podataka Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nije došla do informacija koje bi mogle dovesti do destabilizacije/narušavanja sigurnosne situacije u BiH.

"Policijski službenici dužni su da rade na očuvanju mira i sigurnosti svih građana i kroz svoje redovne aktivnosti će onemogućiti svaki vid nasilja koji može dovesti do narušavanja javnog reda i mira", rekao je Vilić.

Podsjetimo da nijedna sigurnosna služba koju je Klix.ba danas kontaktirao nije imala nikakva saznanja da u Bosni i Hercegovini postoje bilo kakvi planovi o incidentima ili bilo kojoj vrsti planskog ugrožavanja mira.

Također, pet udruženja iz Bužima danas su zvanično demantovala sve navode poručivši da se radi o običnoj propagandi te da niko iz Bužima ne planira ići u Višegrad da pravi incidente.

"Mi u Bužimu nemamo informacija da bi bilo ko mogao otići u Višegrad i izazvati incidente koji nam u ovim vremenima nisu potrebni, niti će ih podržati građani općine Bužim i bivših boraca i starješina 105/505 Vbbr te se protivimo bilo kakvim izazivanju provokacija bilo to u Višegradu, Bužimu ili bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine", saopćili su.