Uputili pismo
276

Bužimljani odbacili navode da idu u Višegrad praviti nerede: Obična srpska propaganda

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon zabrinjavajućih poruka, koje su se pojavile na društvenim mrežama, da se u nedjelju u Višegradu navodno spremaju veliki neredi, a da bi na skup Ravnogorskog četničkog pokreta trebala stići i grupa iz Bužima, stiglo je saopćenje nekoliko udruženja iz Bužima koja su demantovala sve navode i poručila da se radi o običnoj propagandi.
Kažu da su proteklih dana mogli čuti i čitati, kako su rekli, srpsku propagandu da će Bužimljani 13. marta otići na okupljanje četničkog pokreta da bi izazvali nerede.

"Mi u Bužimu nemamo informacija da bi bilo ko mogao otići u Višegrad i izazvati incidente koji nam u ovim vremenima nisu potrebni, niti će ih podržati građani općine Bužim i bivših boraca i starješina 105/505 Vbbr te se protivimo bilo kakvim izazivanju provokacija bilo to u Višegradu, Bužimu ili bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine", saopćili su.

Pismo bužimljanskih udruženja (Foto: Klix.ba)
Pismo bužimljanskih udruženja (Foto: Klix.ba)

Ističu da se herojska 505 Vbbr borila za državu BiH u kojoj će se poštovati zakoni na cijeloj njenoj teritoriji, bez diskriminacije bilo koga i da se samo istinom i pravdom može graditi država BiH, a ne na lažnim propagandama i na kršenju i nepoštivanju zakona ove države.

"Mi u Bužimu obilježavamo naše pobjede nad neprijateljima na dostojanstven način, a da nikoga ne provociramo, a također ne želimo ni da nas neko provocira ili daje lažne informacije da ćemo mi Bužimljani negdje doći nekoga provocirati", naveli su.

Ovo pismo potpisali su predsjednik OO RVI Bužim Ibrahim Duraković, predsjednica OPŠ i PB Bužim Remzija Ćatić, predsjednik UDB OOR 92-95 Bužim Senad Jusić, predsjednik Udruženja 505 Viteška Edham Eminić I predsjednik UDNRP Bužim Safet Isaković.

Podsjetimo, nijedna sigurnosna služba koju je Klix.ba kontaktirao nije imala nikakva saznanja da u Bosni i Hercegovini postoje bilo kakvi planovi o incidentima ili bilo kojoj vrsti planskog ugrožavanja mira.

Ovogodišnje okupljanje ravnogoraca, kako saznaje Klix.ba, planirano je isključivo u kompleksu Draževina, odnosno kod spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Undruljama, gdje bi bio služen parastos. O cijelom događaju obaviještena je i policija u Višegradu.

Proteklih godina brojna upozorenja i apeli nadležnima da zabrane sramne četničke povorke Višegradom nisu urodili plodom. Prošle godine vođen je i sudski proces protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta, ali je sud oslobodio Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića, koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje na području Višegrada.