Istočne granice
1.5k

Vikend-vakcina u Beogradu: Kolone vozila na izlazima iz BiH ka Srbiji

D. Be.
GP Karakaj
GP Karakaj
Od jutros je pojačana frekvencija vozila na izlazu iz BiH na graničnim prijelazima sa Srbijom.
Prema informacijama BIHAMK-a gužve su zabilježene na GP Karakaj (Zvornik) i GP Rača, kao i na prelazima Šepak i Pavlovića most gdje se formiraju duže kolone vozila.

Pojačan saobraćaj prema istočnim graničnim prijelazima i izlazu iz BiH zasigurno se može povezati sa odlaskom državljana BiH na vakcinaciju protiv koronavirusa u glavni grad Srbije.

Tokom subote i nedjelje vakcinisati će se i privrednici iz BiH koji su dobili poziv kolega iz Privredne komore Srbije.

GP Rača (Foto: BIHAMK)
GP Rača (Foto: BIHAMK)

Kao što je već poznato, uslijed nedostatka cjepiva u BiH, brojni bh. građani su odlučili iskoristiti priliku koju nudi susjedna Srbija i besplatno se vakcinisati.

Za prelazak granice potreban je samo važeći bh. pasoš. Dakle Srbija ne traži negativan PCR test za bh. građane prilikom ulaska u ovu zemlju.

Za vakcinaciju nije potrebno nikakvo ljekarsko uvjerenje iz BiH, kao ni uvjerenje o državljanstvu ili prebivalištu. Podrazumijeva se da osoba koja dolazi na vakcinaciju nije u proteklih 30 dana bila ozbiljnije bolesna.

Važno je još napomenuti da su u Srbiji na snazi epidemiološke mjere kojima je propisano da su zatvoreni kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri. Ugostiteljskim objektima dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafići mogu usluživati isključivo goste hotela s prijavljenim boravkom, i to do 21 sat.