Rekonstrukcija mreže
5

ViK Sarajevo završio sve aktivnosti za povlačenje 10 miliona eura od EBRD-a

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Na današnjoj Skupštini KS bit će razmatrana informacija Uprave KJKP Vodovod i kanalizacija za period od 17. marta do 10. aprila ove godine. U izvještaju se ističe kako je vodosnabdijevanje uredno, a popravke kvarova vrše redovno.

Također, istaknuto je kako je ugrađeno devet mjernih šahtova s ugradnjom mjerne opreme s ciljem detaljnih mjerenja i detekcije curenja na distributivnoj mreži. Izvršena je i obuka kadra koji će raditi na opremi za mjerenje i detekciju. Zamijenjeno je 36 zatvarača u distributivnoj mreži te su se stekli uvjeti za kompletno provođenje testova "zero pressure" hidrauličkih mjerenja i detekcije curenja.

"Kontinuirano se odvijaju aktivnosti na zamjeni vodomjera u sklopu kojih je izvršena zamjena 800 vodomjera s vodomjerima mjeriteljske klase C. Kompletiran je i tim angažovanjem kadra koji će raditi na mjerenjima i detekciji, tako da je sada tim popunjen sa cca 70 posto potrebnog kadra", navodi se u izvještaju.

Uprava na čelu s direktoricom Azrom Muzur realizovala je sve aktivnosti koje prethode realizaciji kreditnih sredstava EBRD-a za Projekt rekonstrukcije vodovodnog sistema. Uspostavljena je nova Jedinica za implementaciju projekta, a revidiran je i Plan implementacije projekta. U okviru prve tranše od 10 miliona eura vrši se revitalizacija pumpnih postrojenja u domenu hidro-mašinskih i energetskih zahvata, ali i rekonstrukcije pojedinih dionica transportne i distributivne vodovodne mreže.

Urađeni su glavni projekti za Mjerno-regulacionu opremu čija je vrijednost procijenjena na 270.000 eura i rekonstrukciju cjevovoda čija je vrijednost procijenjena na 1.500.000 eura. Spremna je i dokumentacija za raspisivanje tendera, a u toku je izrada projektne dokumentacije za realizaciju stavke sanacije pumpnih stanica u vrijednosti od 4.345.000 eura.

Sve ostale aktivnosti koje su potrebne da bi se povukla prva tranša EBRD-a bit će realizovane do kraja ovog mjeseca.

Iz ViK-a je saopćeno kako su povećane količine isporučene vode, a troškovi električne energije smanjeni, kao i dugovanja prema dobavljačima. Povećana je naplata potraživanja za nešto više od pola miliona KM (od 1. januara do 14. aprila 2018. godine) u odnosu na isti period prošle godine.

Od novembra prošle godine do 10. aprila ove godine s mreže su isključena 152 potrošača koji duguju više od 209.000 KM. U sistem vodosnabdijevanja uključeno je 48 nova potrošača.