Voda mora biti skuplja za 148 posto
0

ViK Sarajevo sutra ostaje bez struje, ako ne uplate 1,8 miliona

Piše: E. Gorinjac
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukoliko Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i Kanalizacija Sarajevo danas ne uplati 1.800.000 KM Elektrodistribuciji sutra bi im mogla biti isključena struja, ovo je za Sarajevo-x.com potvrdio izvršni direktor ViK-a Mirsad Avdić.

"Ukoliko danas ne izvršimo uplatu sutra bi moglo doći do isključenja. Mi nemamo taj novac. Ono što bi naši građani trebali da znaju je to da se radi o samo dva neplaćena računa. Mi smo jedan od najvećih komitenata Elektrodistribucije na području Kantona Sarajevo. Sada zamislite, ako ne platite dva računa dovodi se u pitanje funkcionisanje cijelog grada, jer ovo je preduzeće koje obavlja djelatnost za sve građane. Treba znati da su naši računi iznosili do 500.000 KM mjesečno, a nakon poskupljenja struje iznose 800.000 KM. To dovoljno govori koliko je struja poskupjela. Međutim, za svaki dan neplaćanja mi plaćamo zatezne kamate, pa se tu postavlja pitanje ako ne izmirimo zašto se tu zaračunava i zatezna kamata", rekao je Avdić.

On napominje da su o ovome obavijestili i Instituciju ombudsmena u BiH te da su oni odgovorili da je "važnije da građani imaju vodu, nego da Elektrodistribucija isključi struju".

U slučaju da ViK ostane bez struje, ona bi zapravo bila isključena nekim postrojenjima kao što je prečistač Butile i pumpna stanica na Stupu.

"Bez obzira na to, vodovod je sistem i šta god da isključite imat ćete problem. To je sistem koji danonoćno radi, te pumpe zahtijevaju popravke i slično", kaže Avdić.

U Vodovodu i Kanalizaciji kažu i da su se obratili resornom kantonalnom ministarstvu da se uključi i pokuša pronaći neko trajnije rješenje kako ne bi stalno dolazilo do istog problema.

"Ono što je bitno je da je Vlada Kantona Sarajevo sada krenula u analizu cijena komunalnih usluga. Mi na osnovu naplate svojih usluga ne možemo podmiriti naše troškove. Cijena komunalne usluge se nije mijenjala punih 14 godina, a samo po osnovu inflacije 40 posto su porasli troškovi u tom periodu. Izgleda da je za Vodovod vrijeme stalo", kaže Avdić.

Izvršni direktor ViK-a u razgovoru za naš portal kaže i to da ovo preduzeće nema problema sa naplatom svojih usluga, jer građani Sarajeva redovno izmiruju svoje obaveze. Međutim, kaže da taj prihod nije dovoljan.

"Mi nismo budžetski korisnici i živimo isključivo od naplate. Neovisna komisija ispred Vlade KS je rekla da cijena vode treba biti 148 posto skuplja. Ja zagovaram da ljudima koji su u stanju socijalne potrebe treba pomoći, ali oni koji imaju novac treba da plate. Šta ćemo drugo!? Sa ovom cijenom po kojoj mi naplaćujemo vodu već 30 godina poslujemo sa gubitkom od 30 miliona svake godine. Samo se urušava sistem, a tih 30-ak miliona su troškovi amortizacije, što je ključno u svemu ovome. Po zakonu bi trebalo da se u cijenu uključe i troškovi amortizacije. Ovdje se mora odvojiti socijalna politika od ekonomije", kaže izvršni direktor ViK-a.