BiH
5

ViK potpisao Memorandum o razumijevanju sa istanbulskim vodovodom

Klix.ba
Na izvorištu Bačevo danas je u prisustvu mnogobrojnih zvanica potpisan Memorandum o razumijevanju između Istanbulskog vodovoda (ISKI ) i KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.

Memorandum su potpisali direktor KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo Nezir Hadžić i direktor Vodovoda Istanbul ISKI Fatih Turan. Memorandum je potpisan na novosagrađenom bunaru 7 A, na izvorištu Bačevo.

Ovom svečanom činu prisustvovali su ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i načenik Općine Ilidža Senaid Memić.

Visoku delegaciju Republike Turske predvodio je ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koč, a u delegaciji Republike Turske, između ostalih zvanica, bili su savjetnik gradonačelnika Istanbula Ismail Hakii Turunc i direktor Vodovoda Istanbul ISKI Fatih Turan.

Nakon intoniranja državnih himni Bosne i Hercegovine i Republike Turske, prisutnim su se obratili visoki gosti, koji su se osvrnuli na bliske veze sa Bosnom i Hercegovinom, potvrđene kroz mnoga dešavanja tokom istorije, te istakli istinsku želju i namjeru da pomognu u rješavanju vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, saopćeno je iz ViK-a.

Direktor KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo je uputio riječi zahvale direktoru Vodovoda Istanbul, koji je jedan od vodećih vodovoda u svijetu, koji je prisutan na svim kontinentima, koji je postigao izvanredne rezultate u pogledu rješavanja vodosnabdijevanja tog milionskog grada, te između ostalog rekao:

"Ovo je danas veoma bitan događaj, kako za preduzeće, tako i za građane grada Sarajeva. Novoinstalirani pumni agregati će doprinijeti da sistem dobije nove količine vode. Ugrađena donirana oprema je visoke kvalitete i velike finansijske vrijednosti. Pumpe za ove novoizgrađene bunare donirao je Vodovod grada Istanbula - ISKI. Nakon današnjeg potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između ISKI Istanbula(Vodovod) i KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo možemo najaviti početak stabilizacije i normalizacije vodosnabdijevanja u narednom periodu u Kantonu Sarajevo. Želim napomenuti da se radi o preduzeću koje je prvo u svijetu iz oblasti vodosnabdijevanja sa aspekta znanja, stručnosti i organizacije kad je riječ o distribuciji vode i svakako istaći činjenicu da gazduje nad 13.000 km vodovodne mreže, vodom opskrbljuju 17 miliona stanovnika, te da su prisutni u čitavom svijetu i na svim kontinentima, kada je u pitanju stručno savjetovanje i iznalaženje rješenja u sistemima vodosnabdijevanja", kazao je Hadžić.

Pored pumpnih agregata, ISKI je ViK-u donirao elektro opremu i 5.000 vodomjera. Uskoro se očekuje i puštanje u rad još jednog bunara sa dodatnih 50 l/s vode.

"Izgradnja ovog bunara sa ugradnjom novog pumpnog agregata je nastavak veoma uspješne saradnje Vodovoda Istanbul ISKI i KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, a današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između ova dva vodovoda, kao i donacija opreme vrijedne više od milion maraka, još je jedan korak ostvarenju cilja da se što prije normalizuje vodosnabdijevanje u Sarajevu“, rekao je Turan.

Kako se dosadašnja saradnja između ova dva vodovoda pokazala veoma uspješnom i za naredni period, dogovoreni su mnogi zajednički projekti, a sve u cilju ostvarenja projekta "Sarajevo bez redukcija".