Odgovor saopćenjem
132

ViK o ponudi Vodovoda Istočno Sarajevo: 20 litara nikako ne rješava problem vodosnabdijevanja KS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je direktor Vodovoda Istočno Sarajevo Jovan Katić u izjavi za Klix.ba kazao da iz sarajevskog Vodovoda ne dobija odgovore vezane za ponudu za pomoć vodosnabdijevanju Kantona Sarajevo preko izvorišta Tilava, oglasio se i menadžment Vodovoda i kanalizacije KS.

Saopćili su da da količine vode u iznosu od 20 l/s nikako ne rješavaju problem vodosnabdijevanja KS, ali i da na lokaciji Dobrinje sav kanalizacioni sistem Istočnog Sarajeva se upušta u sistem ViK-a, bez utvrđivanja zakonom propisanih obaveza i bez naknada predviđenih za tu namjenu. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

Na inicijativu KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo, pokrenute su aktivnosti na rješavanju problema korištenja našeg kanalizacionog sistema KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo. Tokom 2016. godine, održano je nekoliko sastanaka gdje se došlo na ideju međusobnog kompenziranja u smislu da ovo preduzeće nama isporučuje višak količina vode iz svog sistema u zamjenu za odvodnju i tretman otpadnih voda koji koriste infrastrukturu KJKP ViK Sarajevo.

U periodu prije 1992. godine ovaj sistem je bio integralni sistem za vodosnabdijevanje grada i voda je sa Tilave u punom kapacitetu distribuirana u Rezervaor Hrasno. (cca 150 l/s)

Za tu namjenu izgrađen je i tunel Hrasno kroz koji je položena vodovodna cijev, a koji je tokom ratnih dešavanja bio stavljen van funkcije. Svi učesnici u projektu makismalno su se potrudili da dovedu ovaj projekat u funkcionalno stanje, što je i učinjeno.

Međutim, kapacitet i količine vode koje je Vodovod Istočno Sarajevo distribuirao sa vodovoda Tilava, ograničene su pritiskom i profilom njihovog vodomjera koji se nalazi na ulazu u tunel i što je u konačnici iznosilo u prosjeku 20 l/s pri pritisku od 0,7 bara (tokom 24 sata).

Dotok i te količine vode prestao je na inicijativu vodovoda Istočno Sarajevo iz razloga tehničkih problema (prema informacijama iz ViK-a Istočno Sarajevo kvar na mješaču za koagulante).

Nije sporno dalje preuzimanje svih količina vode ViK-a, ukoliko se garantuje njena stabilnost u narednom periodu, jer nam svaki duži prekidi dotoka vode stvaraju dodatne probleme i zahtijevaju uspostavljanje ponovnog ispiranja i dezinfekcije cjevovoda (kroz Tunel Hrasno).

U cilju objektivnog informisanja javnosti naglašavamo, da količine vode u iznosu od 20 l/s nikako ne rješavaju problem vodosnabdijevanja KS, ali su svakako značajne, s obzirom da je sušni period i da je dotok sa svih izvorišta u konstanom padu, s tim u vezi naglašavamo da KJKP ViK Sarajevo u svom sistemu vodosnabdijevanja svakodnevno isporuči prema glavnim rezervoarima u Kantonu Sarajevo cca 3200 l/s.

Međutim, u sjeni svih ovih dešavanja, ostao je nerazjašnjen status preuzimanju obaveza Vodovoda Istočno Sarajevo, koji je od KJKP ViK zatražo, a odnosi se na poštivanje obaveza ispuštanja otpadnih i kanalizacionih voda iz kanalizacionog sistema Istočnog Sarajeva u kanalizacioni sistem ViK-a. Naime, na lokaciji Dobrinje sav kanalizacioni sistem Istočnog Sarajeva se upušta u naš sistem, bez utvrđivanja zakonom propisanih obaveza i bez naknada predviđenih za tu namjenu.

S tim u vezi KJKP ViK Sarajevo očekuje potpunu primjenu Zakona o vodama, Pravilnika o uslovima za ispuštanje otpadnih voda u javnu kanalizacionu mrežu i drugih podzakonskih akata, posebno od kada je u rad pušten prečistač Butila i od kada je u funkciji i prečišćavanje otpadnih voda.

Saradnja između ova preduzeća je od početka bila korektna i nadamo se da će tako i ostati. U narednih nekoliko dana će se svakako održati sastanak kako bi se nastavili daljnji pregovori i usaglašavanje oko naših zahtjeva obzirom da uslugu odvodnje i tretmana otpadnih voda koriste bez naknade kako smo i naveli, koja svakako se može rješiti i putem kompenzacije za preuzetu količinu pitke vode.