BiH
202

ViK: Nema osnova za umanjenje računa, mi ne možemo utjecati na redukcije

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Kantonalnom javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) za Klix.ba kažu da ne postoji osnov za umanjenje mjesečnih računa za utrošak vode iako se građani suočavaju i sa dnevnim i sa noćnim redukcijama.

Veći dio građana Sarajeva suočen je sa dnevnim i noćnim redukcijama vode. Mnoge Sarajlije vodu nemaju i po 10 sati u toku jednog dana, pa su prinuđeni da se snalaze na različite načine.

No, iz ViK-a kažu da građani nemaju osnova da traže umanjenje mjesečnih računa.

"KJKP VIK d.o.o Sarajevo je u proteklom periodu, pristupao obaranju pritiska u vodovodnoj mreži. Razlog navedenom je dotrajalost vodovodne mreže i priključaka. Zbog trenutačne klimatske situacije i slabog dotoka vode u rezervoare na našim izvorištima, KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo je prisiljeno da uvede i dnevno obaranje pristiska u vodovodnoj mreži", kaže Kenan Đipa, iz Službe za proizvodnju i distribuciju vode.

Razlog zašto građani nemaju osnov da traže umanjenje računa također je jednostavan: ViK ne može utjecati na redukcije.

"Obzirom da se radi o problemima na koje KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo ne može utjecati, ne postoji osnov da se izvrši korekcija računa za vodu". kažu iz KJKP Vodovod i kanalizacija.