Sarajevo
15

ViK: Izvođač radova na Stupu je ugrozio stabilnost vodovoda koji nije lokalni

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U petak se tokom cijelog dana u sarajevskom naselju Stup odvijala prava drama nakon što je došlo do obrušavanja vodovodne cijevi jer je došlo do ugrožavanja gasovoda, ali i stambene zgrade u neposrednoj blizini gdje se izvode radovi na izgradnji novog objekta.

Tim povodom direktorica KJKP Vodovod i kanalizacija Azra Muzur je za sve okrivila nesavjesnog investitora odnosno izvođača radova, dok su se nedugo zatim oglasili i iz kompanije Euro-izgradnja.

Izvođač radova tvrdi kako se radovi izvode za potrebe podzemnih garaža u sklopu stambeno-poslovnog kompleksa, a sve u skladu sa usvojenim Regulacionim planom "Stup Nukleas".

Ipak, danas je stiglo novo pojašnjenje kompletne situacije iz KJKP ViK koji demantuju navode iz kompanije Euro-izgradnja.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Izvođač radova Euro-izgradnja, izvođenjem radova na izgradnji objekta izvršio je otkopavanje vodovodne cijevi profila DN 100 mm i tako ugrozio stabilnost cjevovoda. Predmetni cjevovod nije lokalni kako navodi izvođač radova, već je riječ o cjevovodu koji je položen 2010. godine u sklopu vanjskog uređenja stambeno poslovnih objekata u svrhu snabdijevanja vodom i isti je dio sistema vodovoda", navode u ViK-u.

Iz ovog komunalnog preduzeća ističu da je prilikom izvođenjem radova izvođač Euro-izgradnja otkopao vodovodnu cijev u dužini od 20 metara, nije obezbjedio građevinsku jamu niti je obavijestio KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o Sarajevo da je otkopao cjevovod koji je unesen u katastar podzemnih instalacija već je cijev ostavio bez oslonaca zbog čega je došlo do njenog obrušavanja, a ne kako su naveli iz kompanije, zbog povećanja pritiska.

Pritisak u zoni vodosnabdijevanja u ulici Stupska je konstantan.