Sport, muzika, film...
90

Vijesti koje su nas obradovale u 2021.: Uspjeh "Quo Vadis, Aida?", sportski uspjesi i najave koncerata

V. K.
Događaji i osobe koje su izmamile osmijehe na lice bh. građana
Događaji i osobe koje su izmamile osmijehe na lice bh. građana
Iako su 2021. godinu u Bosni i Hercegovini obilježili brojni politički i drugi trenuci koji se teško mogu okarakterisati kao pozitivna dešavanja, proteklu godinu obilježilo je i nekoliko trenutaka koji su svima izmamili osmijehe na lice.
Od sportskih uspjeha koji su obradovali sve građane Bosne i Hercegovine, ističu se nastupi ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je ostvarila nevjerovatan uspjeh osvajanjem petog mjesta na Eurobasketu čime je izboren i nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Australiji.

Javnost je oduševio i taekwondoista Nedžad Husić koji je krajem decembra proglašen i najboljim sportistom u Bosni i Hercegovini. Tokom 2021. godine Husić je ostvario nekoliko rezultata vrijednih pažnje. Husić je postao prvak Evrope u olimpijskom taekwondou do 21 godine, a ostvario je i najbolji rezultat u historiji BiH na Olimpijskim igrama plasiravši se u polufinale takmičenja.

Sport je i u ostatku godine ostao jedna od svijetlih tačaka Bosne i Hercegovine, a za nastavak dobrih vijesti potrudila se bh. plivačica Lana Pudar koja je na Svjetskom kupu u malim bazenima u disciplini 100 metara delfin osvojila bronzanu medalju, a nakon toga je osvojila i još jednu bronzanu medalju na Svjetskom kupu u malim bazenima u utrci na 200 metara.

Također, brojne medalje i dobre rezultate pratilo je i obaranje brojnih rekorda. Lana je postala prvakinja BiH u šest disciplina, a oborila je i devet državnih rekorda.

Pored sporta, osmijehe na lica izmamila su dešavanja i u filmskoj industriji. Film bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" tokom 2021. godine odnio je brojne nagrade u svijetu, a svakako da se izdvaja nominacija za Oscara i osvajanje "evropskog Oscara" na 34. po redu dodjeli Evropskih filmskih nagrada.

Filmska industrija ponudila nam je Sarajevo Film Festival gdje su i ove godine u Sarajevo stigli brojne svjetske i regionalne ličnosti iz svijeta filma od kojih se svakako izdvaja njemačke reditelj Wim Wenders. Također, Sarajevo Film Festival je ove godine obilježio i frontmen grupe U2 Bono koji je nakon dugo vremena posjetio glavni grad Bosne i Hercegovine.

"Drago mi je da sam opet ovdje. Čini se da je prošlo predugo, pokušali smo doći prošle godine, ali nismo mogli. Ovo je najbolji festival. U mom umu taj koncert 1997. godine u ovom gradu, u tom momentu, mi znači više nego što ja to mogu izgovoriti u dvije rečenice. To je veliki dio života našeg benda i mali dio života vašeg grada i zemlje", rekao je Bono na crvenom tepihu.

Iako je muzička industrija u Bosni i Hercegovini i dalje na neki način "žrtva" pandemije, dvije vijesti iz svijeta muzike obradovale su građane Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Tokom 2021. godine objavljeno je kako će u 2022. godini Sarajevo posjetiti Sting i rock grupa Whitesnake.

David Coverdale i Whitesnake koncert u Sarajevu će održati u Skenderiji 19. jula, dok će Sting u dvorani Zetra svoj koncert održati nešto ranije, tačnije 19. marta.

Također, od vijesti koje se mogu izdvojiti u 2021. godini, a koje se tiču građana Bosne i Hercegovine, svakako jeste i dolazak vakcina protiv koronavirusa u našu državu.

Dok je, kao i obično, Bosna i Hercegovina i u ovom segmentu određeni period predstavljala "crnu rupu" svijeta, od sredine 2021. godine u državu je stiglo više stotina hiljada vakcina proizvođača Sinopharm, AstraZeneca, Pfizer i Moderna čime se i proces vakcinacije počeo odvijati znatno brže nego što je to bio slučaj početkom godine.

Tokom 2022. godine, Bosnu i Hercegovinu kao i cijeli svijet očekuju brojni politički i drugi događaji koji će gotovo pa sigurno dominirati javnim, a ujedno i medijskim prostorom.

Međutim, ostaje nada da pozitivni događaji iz 2021. godine neće predstavljati "incident", te da će i 2022. godina biti obilježena lijepim vijestima iz sporta, muzike, filma i drugih industrija koje će "ukrasti" prostor politici i drugim važnim temama koje, uprkos težini koju nose, često rađaju i negativne emocije među stanovnicima.