Stup Nukleus
114

Vijećnik DF-a podnio krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg OV Ilidža zbog zgrada na Stupu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Općinsko vijeće Ilidža 21. septembra 2017. na sjednici je izglasalo Regulacioni plan Stup Nukleus, uz amandmane koji su sastavni dio teksta RP, tačnije Odluke o provođenju. Amar Kečo, vijećnik iz Demokratske fronte, objašnjava da su neuvrštavanjem amandmana u Službenom listu, prekršeni zakoni, a izigrani vijećnici i zakonodavno tijelo.

Ono što je bitno, ističe, jeste da je tada većina vijećnika bila protiv toga, jer su same procedure donošenja Regulacionog plana bile mimo zakona. Ono što je usvojeno na toj sjednici, nije implementirano u Regulacioni plan Stup Nukles onako kako je moralo biti.

Naglašava da su amandmani koji su usvojeni morali biti sastavni dio teksta Odluke o provođenju i u tim amandmanima stoji da nema početka gradnje zgrada, prije nego se napravi osnovna škola, infrastruktura, putevi i sve ostalo što su građani tražili, navode iz DF-a.

Kečo navodi još jedan bitan faktor, a to je spratnost koja prema RP može biti do P+8.

"Međutim, oni su se na to oglušili u jednom dijelu i ostalo je da se u sjeveroistočnom dijelu RP-a može graditi spratnost P+16. Dakle, prevara je evidentna i ne mogu optužiti vijećnike SDA i ostale koji su glasali za taj plan, jer su svi glasali za amandmane koji su trebali biti sastavni dio Odluke o provođenju", objašnjava on.

To što se oni nisu našli u Odluci, Kečo odgovornim smatra predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović, protiv kojeg je podnio krivičnu prijavu zbog krivotvorenje spisa i potpisivanja dokumenta u Službenom listu, a koji ne odgovara izglasanom Regulacionom planu od 21. septembra.

"I sada investitori rade u skladu sa zakonom. Zakon je ono što izađe u Službenom listu i u njima nigdje ne piše da nema gradnje dok se ne izgradi škola. Ukoliko Općinsko vijeće donese odluku da stavi van snage RP Stup Nukleus i onemogući dalju gradnju, investitori imaju mogućnost da traže penale od Općine jer oni rade po zakonu", ističe Kečo.

Kečo kaže da se radi o veoma složenom slučaju koji je zapravo presedan u Bosni i Hercegovini.

"Ono što je izašlo u Službenom listu je po zakonu, ali dokument u njemu je krivotvoren. Bitna je prevara u Službenom listu", zaključuje on.