Nakon drugog pokušaja
101

Vijećnici u Mostaru nisu prihvatili inicijativu HDZ-a za promjenu naziva ulice Maršala Tita

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Mostara nije usvojilo odluku o imenovanju privremene komisije koja za izmjenu Titove ulice u Mostaru i svih ulica koje u tom gradu nose nazive po osobama koje imaju veze s ovim režimom i iznađu rješenja za nove nazive tih ulica.

Gradski vijećnik SDP-a Arman Zalihić ističe kako priča o izmjeni ulice koja nosi ime Josipa Broza Tita u Mostaru njemu liči na političku priču HDZ-a koji pokušava sa sebe oprati to da su se mijenjale pojedine ulice u Mostaru, ali da nema potrebe za tim.

"Mi moramo promijeniti još dvije ulice u Mostaru, a ne mijenjati ime koje apsolutno zaslužuju ulicu u Mostaru i za čijeg vremena je Mostar ostvario gospodarski i svaki drugi napredak", kazao je Zalihić.

Uvjerenja da Ulicu Maršala Tita u Mostaru ne treba mijenjati ističe da je on, s obzirom na to da je bio stavljen u komisiju za taj postupak, zatražio od komisije za izbor i imenovanje da ga razriješe te funkcije.

"Smatram da je to politika priča i ne želim sudjelovati u tome. Mislim da tih ulica, kako su oni nazvali tu komisiju više nema i da Ulica Maršala Tita će ostati Ulica Maršala Tita. To je čovjek koji je simbol jednog sustava koji je imao nedostatke, ali je isto tako doprinio razvoju Grada Mostar na nevjerojatan način", naglasio je Zalihić.

Uz to je podvukao da se ovdje ne radi o nekom komunističkom režimu kako je Klub HDZ-a kao predlagatelj odluke za izmjenu ulice naveo te da je ovdje postojao samoupravni socijalizam kao način upravljanja države.

"Prema tome oni su sve pobrkali, ideologiju, način vladanja i režim i sve ostalo", rekao je Zalihić.

Međutim Kažimir Milićević iz HDZ-a ne vidi zašto je sporno ovo pitanje uvjeren kako je nužna promjena naziva ulice koja nosi ime Josipa Broza Tita u Mostaru.

'"Ako želimo prema Evropi moramo napraviti otklon prema totalitarnom režimu", rekao je Milićević.

Podsjetio da je izmjena naziva Ulice Maršala Tita u Mostaru već bila tema pred mostarskim Gradskim vijećem i da je u prvom pokušaju izazvala velike polemike među vijećnicima ali i u široj javnosti.

Kad je pokrenuta inicijativa da se naziv Titove ulice u Mostaru izmjeni gradonačelnik Mario Kordić (HDZ BiH) je kazao kako vjeruje da će sve ulice koje imaju nazive s totalitarnim režimima izmijeniti uključujući i Titovu ulicu.

Na to mu je predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA) tada rekao da će biti moguće naziv Titove ulice izmijeniti tek kad HDZ bude imao 25 ruku u Gradskom vijeću Mostara, čime je jasno ukazao da to neće dozvoliti SDA na čijem je čelu on u Mostaru.

Inače, Mostarsko Gradsko vijeće je 14. jula izmijenilo nazive šest ulica, čiji su dotadašnji nazivi imali vezu s totalitarnim režimima.

U odluci je navedeno kako je '"Grad Mostar kao jedinstvena jedinica lokalne samouprave od dana donošenja Statuta Grada Mostara 15.03. 2004 godine zatekao stanje da se na području Grada Mostara pojedine ulice nose kontroverzne nazive osoba, koje utječu na miran i dostojanstven suživot svih stanovnika Grada Mostara''.

Međutim, iako su nazivi tih ulica izmijenjeni službeno, ploče s kontroverznim imenima još stoje na gradskim ulicama, premda su davno trebale biti uklonjene, te nove postavljene o čemu je naš portal ranije pisao.