BiH
4

Vijećnici sutra o odgovornosti gradonačelnika Sarajeva

FENA
Ivo Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivo Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici će sutra razmatrati Prijedlog za raspravu o radu i odgovornosti u vezi sa vršenjem dužnosti gradonačelnika.

Naime, na prošloj sjednici Gradskog vijeća Klub vijećnika SDP-a podnio je Prijedlog za raspravu o radu i odgovornosti u vezi sa vršenjem dužnosti gradonačelnika, te donošenje Odluke o smjenjivanju prof. dr. Ive Komšića, gradonačelnika Grada Sarajeva.

"Klub vijećnika SDP-a je konstatovao da je gradonačelnik Sarajeva u više navrata u vršenju svoje dužnosti djelovao u suprotnosti sa zakonom, Statutom i Poslovnikom, te izlazio iz okvira datih ovlaštenja", istakla je ranije za Agenciju FENA Arijana Talović, šefica Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

U tom smislu, navela je da je "Ivo Komšić donoseći Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji jedinstvenog gradskog organa uprave - Gradske uprave Grada Sarajeva, od 12. juna, bez saglasnosti Gradskog vijeća Grada Sarajeva prekršio član 52. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH i član 39. Statuta Grada Sarajevo".

"Gradonačelnik narušava ugled institucije gradonačelnika Grada Sarajeva tako što i dalje obnaša funkciju dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čime direktno krši član 97 Statuta Univerziteta u Sarajevu, koji je Senat Univerziteta u Sarajevu donio na svojoj sjednici 22. maja", kaže Talović.

Prema 97. članu Statuta Univerziteta u Sarajevu "dekan u toku mandata ne može vršiti funkciju člana Upravnog odbora Univerziteta, niti može biti politički angažiran u stranačkom rukovodstvu, zakonodavnoj, izvršnoj ili sudskoj vlasti bilo kojeg nivoa".

Ovu inicijativu, kako je istakla na prošloj sjednici Gradskog vijeća vijećnica Edina Latif, šefica Kluba vijećnika SBBBiH, podržao je Savez za bolju budućnost BiH.

Na dnevni red sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva uvršten je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Sarajeva za 2013. godinu, te Nacrt budžeta Grada Sarajeva za 2014. godinu.

Vijećnici će razmatrati i Nacrt Programa međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2014. godinu, kao i osam informacija među kojima je Informacija o saradnji i odnosima organa Grada Sarajeva sa vjerskim zajednicama i crkvama.