BiH
6

S dnevnog reda skinut prijedlog za raspravu o radu gradonačelnika Komšića

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas nije usvojilo Prijedlog za raspravu o radu i odgovornosti u vezi s vršenjem dužnosti Ive Komšića, gradonačelnika Sarajeva.

Predsjednica Kluba vijećnika SDP-a, koji je podnio na prošloj sjednici ovaj prijedlog, Arijana Talović kazala je da se „određenim vijećnicima ne uskraćuje pravo prema Poslovniku i Statutu“.

Predsjednica Kluba vijećnika SBBBiH Edina Latif istakla je da je "sve ispoštovano da danas i možemo raspravljati o ovoj tački dnevnog rada".

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Miro Lazović kaže „s obzirom na to da je inicijativa uvrštena u dnevni red ne vidim potrebe da se ponovo ovo problematizira“ navodeći da su se vijećnici odredili glasanjem da se ova tačka skine s dnevnog reda.

  • Akti Gradskog vijeća se donose u redovnoj proceduri, a svi drugi, među kojima je prijedlog, donose se po skraćenom postuku, a da bi se razmatralo o skraćenom postupku o tome se moraju izjasniti gradski vijećnici - rekao je sekretar Gradskog vijeća Safet Krajišnik.

Predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Arijana Talović zatražila je pauzu od 30 minuta u radu sjednice na kojoj vijećnici još nisu usvojili dnevni red.

Podsjećamo, na prošloj sjednici Gradskog vijeća Klub vijećnika SDP-a podnio je Prijedlog za raspravu o radu i odgovornosti u vezi s vršenjem dužnosti gradonačelnika, te donošenje Odluke o smjenjivanju Ive Komšića, gradonačelnika Sarajeva.

Klub vijećnika SDP-a je konstatovao da je gradonačelnik Sarajeva u više navrata u vršenju svoje dužnosti djelovao u suprotnosti sa zakonom, Statutom i Poslovnikom, te izlazio iz okvira datih ovlaštenja.

  • Ivo Komšić donoseći Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji jedinstvenog gradskog organa uprave - Gradske uprave Sarajeva, od 12. juna, bez saglasnosti Gradskog vijeća prekršio je član 52. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH i član 39. Statuta Grada Sarajevo - istakla je Arijana Talović, predsjednica Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću .