Postizborna kretanja
239

Vijećnica Enisa Spahić u Novom Gradu napustila Našu stranku

Klix.ba
Enisa Spahić
Enisa Spahić
Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Novi Grad trebala bi biti održana 11. januara nakon što je danas 15 zastupnika uputilo zahtjev za sazivanje sjednice. Ni Četvorka ni SDA nisu zasigurno osigurali većinu u vijeću, a situaciju je dodatno zakomplicirala činjenica da je Našu stranku napustila vijećnica Enisa Spahić.

Zahtjev za sazivanje konstituirajuće sjednice vijećnici su uputili predsjedavajućem Općinskog vijeća u mandatu 2016-2020 Rusmiru Baljiću. Iz Četvorke navode kako su se odlučili na ovaj korak jer smatraju da se kasni sa konstituiranjem Općinskog vijeća.

Poslovnik o radu Općinskog vijeća Novi Grad predviđa da konstituirajuću sjednicu saziva predsjedavajući iz prethodnog mandata ili neko od njegovih zamjenika i to najkasnije u roku od 30 dana od objavljivanja rezultata izbora. No, Poslovnik ostavlja mogućnost da sjednicu sazove najstariji vijećnik ili neko od vijećnika koga ovlasti najmanje trećina vijećnika. Kako je Centralna izborna komisija utvrđene rezultate objavila 15.12.2020. rok za formiranje vijeća ističe za 10-ak dana.

Ni SDA ni Četvorka nisu osigurale većinu, a situaciju dodatno komplikuje i činjenica da je Našu stranku napustila vijećnica Enisa Spahić. Ona je zajedno sa vijećnikom DF-a Mirzom Memišević fomirala novi vijećnički klub nakon napuštanja Kluba Naše stranke. Upravo njih dvoje bi mogli, uz vijećnika SBB-a i BOSS-a, imati prevagu i odlučiti ko će u naredne četiri godine imati većinu u vijeću.

Vijećnica Enisa Spahić bila je jedna od najistaknutijih članica Naše stranke u Novom Gradu a na izborima je bila pozicionirana na drugo mjesto. Ni vijećnik DF-a Mirza Memišević nije potvrdio koga će podržati, ali je u objavama na društvenim mrežama istakao kako je DF kažnjen od strane birača zbog koalicije sa SDA i snishodljivog odnosa spram afera kadrova SDA.

Ostaje da se vidi da li će nakon višegodišnjeg opozicionog djelovanja vijećnica Spahić podržati većinu koju predvodi SDA, odnosno da li će vijećnik Mirza Memišević, nakon koalicije sa SDA koja je, kako tvrdi, DF koštala lošeg rezultata, za novog koalicionog partnera izabrati Četvorku.

Da se vodi mrtva trka u Novom Gradu govori i činjenica da će Novi Grad posljednji u Kantonu Sarajevo dobiti novi saziv Općinskog vijeća.