Oštra reakcija
15

Vijeće za štampu: Napad i prijetnja novinarima čin je za svaku osudu i krivično gonjenje

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, najoštrije reaguje na telefonske prijetnje i pokušaj zastrašivanja novinara portala Klix.ba, nakon jučerašnjih fizičkih napada na fotoreportera portala Klix.ba i novinara Al Jazeera Balkans, koji su se dogodili tokom izvještavanja sa protesta demobiliziranih boraca u Sarajevu.

"Da se jučerašnji napad nije dogodio slučajno, u gužvi i zbog sveopće 'usijane' atmosfere koja je vladala na protestima, već smišljeno s namjerom fizičkog onesposobljavanja novinara da izvještavaju sa mjesta događaja, dokaz je današnji audio snimak dodatnih verbalnih prijetnji s ciljem zastrašivanja svim novinarima, koje je telefonskim pozivom u redakciju portala Klix.ba uputio jedan od protestanata, otvoreno upućujući prijetnje, popraćene najgorim psovkama. Također, i video snimka u kojoj se vidi i čuje likovanje bivše borkinje, koja je metalnom šipkom napala fotoreportera, fizički ga ozlijedila, ugrožavajući mu život, a koja se nakon toga hvalila svojim postupkom i psovkama prijetila ostalim prisutnim novinarkama i novinarima", kaže se u saopćenju Vijeća za štampu.

Iz Vijeća za štampu se dalje navodi kako je brutalni i namjerni fizički napad s namjerom povređivanja novinara i fotoreportera i njihovog onemogućavanja da obavljaju svoj posao informiranja javnosti sa protesta, te dodatne prijetnje i zastrašivanje novinara, čin je za svaku osudu i krivično gonjenje.

"Činjenica da su u pitanju demobilisani borci nikako ih ne opravdava, njihov ih status ne amnestira od krivične odgovornosti! Pravo je i profesionalna obaveza novinara da izvještavaju javnost, u javnom interesu, i niko ne smije nikakvim metodama, a naročito ne fizičkim napadima i prijetnjama, sprječavati i ucjenjivati novinare i medije da to čine. Za tako nešto se mora krivično odgovarati. Slijedom toga, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije instistira na hapšenju i kažnjavanju osoba koje su nanijele fizičke povrede i uputile prijetnje novinarima", rekli su iz Vijeća za štampu.

Vijeće za štampu i online medije, štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, apeluje na MUP Kantona Sarajevo, Tužilaštvo i sve druge nadležne institucije, da hitno reagiraju i zaštite medije i novinare od ovakvih napada i ugrožavanja slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.

"Podsjećamo da ovo nije prvi put da se ovakvi napadi na novinare događaju, već da postaju redoviti i time vrlo zabrinjavajući", zaključuju iz Vijeća za štampu.