{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće roditelja učenika u KS: Ne treba obustaviti nastavu, nego uvesti skraćene časove

26.12.2016. u 12:14
916
65
Vijeće roditelja učenika u KS: Ne treba obustaviti nastavu, nego uvesti skraćene časove
916
Vijeće roditelja učenika u KS: Ne treba obustaviti nastavu, nego uvesti skraćene časove
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo izrazilo je zabrinutost zbog kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, ali nije spremno podržati prijedlog sindikata o obustavi nastave.
"Nakon konsultacija s općinskim koordinacijama i predsjednicima školskih vijeća roditelja te uzimajući u obzir da su za sutra najavljene padavine koje će sigurno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka i imajući u vidu da je do kraja školske godine ostalo četiri dana, predlažemo da se nastava u osnovnim i srednjim školama KS ne obustavlja", stoji u saopćenju Vijeća roditelja.

Umjesto toga, predlaže se da se vrijeme trajanja časova u školama prilagodi tako da se nastava u drugoj smjeni završi do 17:00 sati, s obzirom na to da je najveće zagađenje zraka upravo u večernjim satima.

Također, predlaže se da se obustave vanškolske aktivnosti u školama i da se djeci koja imaju zdravstvenih problema omogući izostanak sa nastave.

"Istovremeno apelujemo na odgovorne da poduzmu dugoročne mjere za poboljšanje kvaliteta zraka u našem gradu", stoji u saopćenju koje dolazi nakon prijedloga Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u KS o obustavi nastave.

Prijedlog je upućen kantonalnom ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade te premijeru Elmedinu Konakoviću.

Podsjećamo, iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u KS navode da je cilj zaštita života i zdravlja učenika.

"Djeca će biti zahvalna, kao i njihovi roditelji, učitelji i oni koji znaju da je zdravlje i sigurnost djece imperativ našeg društva", navodi se, između ostalog, u jučerašnjem saopćenju Sindikata.

Podsjećamo, kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša Čedomir Lukić u subotu je donio odluku o proglašenju treće epizode uzbune i uspostavljanju novog režima saobraćaja par-nepar.

Ovakav potez Vlade KS uslijedio je zbog sve većeg prekoračenja dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM10.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: