{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće roditelja učenika u KS: Ne treba obustaviti nastavu, nego uvesti skraćene časove

26.12.2016. u 12:14
916
65
Vijeće roditelja učenika u KS: Ne treba obustaviti nastavu, nego uvesti skraćene časove
916
Vijeće roditelja učenika u KS: Ne treba obustaviti nastavu, nego uvesti skraćene časove
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo izrazilo je zabrinutost zbog kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, ali nije spremno podržati prijedlog sindikata o obustavi nastave.
"Nakon konsultacija s općinskim koordinacijama i predsjednicima školskih vijeća roditelja te uzimajući u obzir da su za sutra najavljene padavine koje će sigurno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka i imajući u vidu da je do kraja školske godine ostalo četiri dana, predlažemo da se nastava u osnovnim i srednjim školama KS ne obustavlja", stoji u saopćenju Vijeća roditelja.

Umjesto toga, predlaže se da se vrijeme trajanja časova u školama prilagodi tako da se nastava u drugoj smjeni završi do 17:00 sati, s obzirom na to da je najveće zagađenje zraka upravo u večernjim satima.

Također, predlaže se da se obustave vanškolske aktivnosti u školama i da se djeci koja imaju zdravstvenih problema omogući izostanak sa nastave.

"Istovremeno apelujemo na odgovorne da poduzmu dugoročne mjere za poboljšanje kvaliteta zraka u našem gradu", stoji u saopćenju koje dolazi nakon prijedloga Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u KS o obustavi nastave.

Prijedlog je upućen kantonalnom ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade te premijeru Elmedinu Konakoviću.

Podsjećamo, iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u KS navode da je cilj zaštita života i zdravlja učenika.

"Djeca će biti zahvalna, kao i njihovi roditelji, učitelji i oni koji znaju da je zdravlje i sigurnost djece imperativ našeg društva", navodi se, između ostalog, u jučerašnjem saopćenju Sindikata.

Podsjećamo, kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša Čedomir Lukić u subotu je donio odluku o proglašenju treće epizode uzbune i uspostavljanju novog režima saobraćaja par-nepar.

Ovakav potez Vlade KS uslijedio je zbog sve većeg prekoračenja dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM10.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: