Izmijenjeno nekoliko pravila
0

Vijeće RAK-a usvojilo liste kandidata za UO BHRT-a i RTRS-a

FENA
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) danas je je usvojilo Pravilo o izmjeni Pravila o visini naknade za dozvole za pružanje Internet usluga.

Izmjena se odnosi na smanjenje admistrativne takse koja sada iznosi 100 KM i Pravilo o obavljanju djelatnosti operatora elektronskih komunikacionih mreža.

Na sjednici u Sarajevu, Vijeće je odobrilo da se na javne konsultacije upute: Pravilo o izmjeni Pravila o visini naknade za dozvolu za mrežnog operatora (prijedlog izmjene se odnosi na uvođenje općinske dozvole koja daje mogućnost djelovanja na području jedne općine), Pravilo o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH za period 2013-2015. godine, Pravilo o izmjeni Pravila o naknadama za dozvole u radiokomunikacijama u BiH i Kodeks o izmjeni Kodeksa o komercijalnim komunikacijama (prijedlog izmjene se odnosi na primjenu i identifikaciju plasmana proizvoda).

Vijeće je, također, usvojilo rang listu kandidata za Upravni odbor BHRT-a iz reda srpskog i hrvatskog naroda koja će biti upućena u Parlamentarnu skupštinu BiH te listu kandidata iz reda bošnjačkog naroda za Upravni odbor RTRS-a, koja će biti upućena u Narodnu skupštinu Republike Srpske, čime je Agencija izvršila zakonske obaveze iz Zakona o javnom RTV sistemu i Zakona o RTRS-u.

Razmatrajući informaciju o izvršenju Politike sektora telekomunikacija za period 2008.-2012., Vijeće je konstatiralo, iako je najveći dio realiziran, da je evidentno neizvršenje obaveze koja se odnosi na implementaciju univerzalnog servisa u BiH.

Vijeće je izrazilo nadu da će nova Politika sektora telekomunikacija biti blagovremeno donesena kako bi Agencija neometano nastavila aktivnosti reguliranja sektora telekomunikacija nakon 2012. godine, saopćeno je iz RAK-a.