BiH
0

Vijeće RAK-a donijelo odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora

SRNA
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH donijelo je danas odluku o raspisivanju konkursa za izbor generalnog direktora RAK-a, saopšteno je iz ove agencije.

Aktuelnom vršiocu dužnosti direktora Kemalu Huseinoviću mandat je istekao još 2008. godine. Generalni direktor ove agencije ne može biti zvaničnik sa zakonodavnim ili izvršnim ovlaštenjima na bilo kojem nivou vlasti ili član organa političke stranke, a dužan je da podnosi izvještaje Vijeću RAK-a.

Vijeće RAK-a je danas razmatrao i zahtjev Odbora javnog RTV sistema BiH za preispitivanje odluke o izmjeni Kodeksa o komercijalnim komunikacijama koja se odnosi na smanjenje minuta oglašavanja sa šest na četiri minute, a koja je na snazi od januara 2014. godine.

Jednoglasno je zaključeno da su potrebne dodatne analitičke činjenice prije donošenja konačne odluke, te su zadužene interne službe Agencije da, u skladu sa dodatnim zahtjevima, ažuriraju postojeću analizu koja će biti razmatrana na dnevnom redu prve naredne sjednice Vijeća RAK-a.

Vijeće RAK-a je usvojio i Plan i program rada Agencije za 2014. godinu, kao i Izvještaj Agencije za period oktobar-decembar 2013. godine.

Usvojene su i izmjene odredaba Poslovnika o radu Agencije koje su ažurirane u skladu sa Zakonom o komunikacijama BiH.

U svojstvu apelacionog tijela u drugostepenom postupku, Vijeće RAK-a je jednoglasno odlučio da prihvati žalbu RTRS protiv Zaključka Agencije od 22. novembra 2013. godine, da odbije žalbu RTV BiH protiv Rješenja Agencije od 19. novembra 2013, te da odbije žalbu Jusufa Midžića protiv Rješenja Agencije od 9. oktobra 2013. godine, dodaje se u saopštenju.