BiH
352

Vijeće muftija izdalo fetvu: Hidžab nije simbol već vjerska obaveza

Piše: S. H.
Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) jučer je održalo šestu redovnu sjednicu na kojoj je između ostalog donesena fetva o hidžabu (marami), gdje je rečeno kako to nije vjerski simbol već obaveza muslimanki.

Nakon što je odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH o zabrani nošenja vjerskih simbola za zaposlene u pravosudnim institucijama BiH izazvala veliku pažnju javnosti i negodovanje, konkretan odgovor dali su iz Vijeća muftija IZ-a BiH.

Najviše polemike i kontroverzi odnosi se na tumačenje značenja hidžaba. Da bi prekinuli diskusije o tome da li je hidžab vjerski simbol ili obaveza, Vijeće muftija izdalo je fetvu o tretmanu hidžaba.

"Hidžab, odnosno mahrama koju nose muslimanke jeste vjerska obaveza i odjevna praksa muslimanke propisana osnovnim izvorima islama, Kur'anom i Sunnetom, te Idžmaom", navodi se u obrazloženju Vijeća muftija.

Istaknuto je da hidžab spada u domen ispoljavanja vjere, te se u islamskoj tradiciji ne tretira kao poseban vjerski simbol ili obilježje, kao što to nisu ni ostali odjevni predmeti.

Iz Vijeća muftija su istakli da načelno podržavaju zakonsku odredbu o zabrani isticanja vjerskih simbola i obilježja u pravosudnim institucijama, kao i princip odvojenosti vjerskih institucija i države, ali naglašavajući da hidžab ne predstavlja simbol i obilježje islama.

Vijeće muftija smatra da bi zabrana nošenja mahrame ženama muslimankama u pravosudnim i drugim institucijama predstavljala flagrantan oblik diskriminacije i kršenje njihovih vjerskih i ljudskih prava.

"Uzimajući u obzir činjenicu da Kur'an na više mjesta izričito naređuje da se prilikom suđenja i svjedočenja primjenjuje princip istine i pravde makar to bilo i protiv bližnje rodbine, jasno je da nema mjesta bojazni da bi nošenje mahrame, kao manifestacije prava na slobodu vjere, moglo uzrokovati vjerski motivisanu pristrasnost. Nekorektno je i nepravedno pripisivati nekome pristrasnost na osnovu, Ustavom i zakonom zagarantiranog, manifestiranja prava na slobodu vjere", navodi se u fetvi Vijeća muftija.