{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeće ministara želi zapisnike sa svih pregovora o granici sa Hrvatskom

29.8.2013. u 12:40
2
15
Vijeće ministara želi zapisnike sa svih pregovora o granici sa Hrvatskom
2
Vijeće ministara želi zapisnike sa svih pregovora o granici sa Hrvatskom
Vjekoslav Bevanda (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici je razmatralo informaciju o dosadašnjim dostignućima u vezi sa rješavanjem pitanja vezanih za granične prijelaze i pogranični prijevoz sa Hrvatskom.
Na sjednici je bilo i riječi o prekvalifikaciji, odnosno otvaranju novih međunarodnih prijelaza između BiH i Hrvatske. Ova pitanja su razmatrana na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande.

"Čini mi se da je u javnosti izazvana velika zabuna, posebno je posljednji mjesec bilo izjava koje nisu bile utemeljene na dokumentima i slično, a vezano za ovu temu. Drugog augusta sam uputio dopis svim institucijama koje su učestvovale u pregovorima i materijal koji je danas bio na dnevnom redu je utemeljen na materijalima koje sam dobio, a koji sežu sve do 2002. godine kada se počelo razgovarati. Uradili smo to da se vidi ko su bili članovi Vijeća ministara i komisija za granične prijelaze i da se vidi kako je sva procedura išla. Namjera mi je bila da dođemo do činjeničnog stanja i na osnovu toga da uradimo ono što je najbolje za BiH", kazao je Bevanda.

Vijeće ministara je danas usvojilo zaključak prema kojem predlaže Predsjedništvu BiH da u budućim pregovorima o graničnim prijelazima i pograničnom saobraćaju vodi računa o tome da predstavnik Komisije za integrisano upravljanje granicom bude član pregovaračkog tima. Također, Vijeće ministara je zadužilo Komisiju da uloži sve napore kako bi se otklonili uočeni problemi u ovoj oblasti.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo prometa, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo sigurnosti, kao i druga nadležna tijela zaduženi su da daju konkretna rješenja vezana za prekategorizaciju graničnih prijelaza.

Također, Komisije za integrizano upravljanje granicom je zaduženo da Vijeću ministara podnosi redovne izvještaje o pregovorima. Komisija treba dostavljati zapisnike sa svih sastanaka na kojima budu vođeni pregovori.

Vijeće ministarstava je danas zadužilo i nadležna ministarstva da do 15. septembra dostave sve teme na kojima će biti razgovara na zajedničkim sjednicama Vijeća ministara i vlada Hrvatske i Srbije. Sjednica sa Vijeća ministara i Vlada Hrvatske će se najvjerovatnije održati jedna tokom oktobra, druga početkom novembra.

Dogovor u vezi sa granicama i graničnim prijelazima zahtijeva saglasnost tri strane, BIH, Hrvatske i Brisela, napomenuo je Bevanda.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: