Sigurnosni izazov
105

Vijeće ministara zasjeda vanredno: Šta će BiH poduzeti u vezi s novim valom migranata?

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Vijeće ministara BiH danas će održati vanrednu sjednicu, drugu po redu u ovom sastavu. Na dnevnom redu su samo dvije tačke dnevnog reda: koronavirus i migranti.

Preciznije, na dnevnom redu je informacija o poduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti novim korona virusom (COVID-19) čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH, te Informacija o migrantskoj krizi čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Kada je riječ o migrantskoj krizi koja na granici Grčke i Turske poprima novu dimenziju i predstavlja potencijalno još veću humanitarnu krizu za Evropu, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić jučer je istakao kako naša zemlja nije spremna za novi val migranata s Bliskog istoka te kako nema razloga da BiH ne postavi vojsku na svoje granice, kao što to čine druge zemlje.

"Jedino ukoliko zemlje Evropske unije ponude jedinstven odgovor, a mislim i vidim da hoće, možemo zaustaviti takav priliv migranata koji je praktično iskorišten kao jedna do sada neviđena borba živim ljudskim tijelima da se vrši preseljavanje ljudi s jednog kontinenta na drugi u cilju ostvarivanja pojedinih ratnih ciljeva. BiH nije spremna da dnevno primi po 10.000 migranata. Znate i sami da se teško nosimo s brojem od nekoliko hiljada migranata koji su stalno tu. Očekujemo da će zemlje Evropske unije biti veoma odgovorne i čvrste u svom odgovoru te da nećemo imati situaciju da se područje našeg regiona smatra dijelom koji ne zanima Evropsku uniju. Odgovor mora biti sveevropski, snažan i ja očekujem da će to tako i biti", istakao je Radončić.

Kada je riječ o koronavirusu, krizni štabovi FBiH i KS preporučili su osnovnim i srednjim školama da ekskurzije i školska putovanja ne organiziraju u zemlje i područja gdje su evidentirani slučajevi koronavirusa. Također, pozvali su učenike i nastavnike, s obzirom na to da je sezona gripe, da u slučajevima respiratornih zdravstvenih problema ne dolaze u školu.

Ista preporuka važi i za odagajatelje i roditelje koji u slučajevima ovakvih zdravstvenih problema djecu ne treba da dovode u vrtiće.