|

Vijeće ministara utvrdilo Nacrt zakona o budžetu za 2014.

Vijeće ministara utvrdilo Nacrt zakona o budžetu za 2014.
3
S
SRNA
19.11.2013. u 17:24
10
komentara
3

dijeljenja
Vijeće ministara utvrdilo Nacrt zakona o budžetu za 2014. Foto: Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdio je danas Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2014. godinu u iznosu od 1.796.392.968 KM.
Ovaj nacrt polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2014–2016. godina, s ciljem provođenja mjera štednje institucija BiH, i bit će praćen setom mjera kojima će se ostvariti uštede u visini od oko pet miliona KM, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema nacrtu, ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici su na nivou 2013. godine i iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje spoljnog duga su 846.392.968 KM i veći su za 57.916.958 KM ili sedam posto u odnosu na budžet prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2013. godine, od 750.000.000 KM.

Projektovanim budžetom ukupna javna potrošnja svodi se na nivo kojeg omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provođenju reformi, a prioriteti su izgradnja funkcija BiH u vezi sa ispunjavanjem uslova za Evropsko partnerstvo i pristupanje NATO-u, osiguranje sredstava za održavanje opštih izbora u BiH, kao i kadrovsko jačanje Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Prilikom izrade budžeta vodilo se računa o osiguranju sredstava za izradu novih ličnih karata i vozačkih dozvola, dijelu sredstava za projekt digitalizacije, te potrebnim sredstvima u vezi sa popisom stanovništva u BiH, kao i nužnom dijelu sredstava za projekte višegodišnjih kapitalnih ulaganja.

Vijeće ministara BiH zaključio je da će se nedostajuća sredstva za nastavak projekta digitalizacije u BiH osigurati iz viška prihoda nad rashodima Regulatorne agencije za komunikacije, a Ministarstvo transporta i komunikacija zaduženo je da pripremi odgovarajuću odluku i dostavi je Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Ovaj nacrt će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za predlaganje zakona o budžetu.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dao je saglasnost za glasanje hrvatskih državljana u BiH na državnom referendumu koji će biti održan 1. decembra u Hrvatskoj.

Oni mogu glasati na sedam mjesta u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH o referendumskom pitanju - "Jeste li za to da se u Ustav Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?".
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...