BiH
1

Vijeće ministara počelo aktivnosti za pripremu aplikacije za članstvo u EU

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o zajmu (Projekt regionalni vodovod Plava voda) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 11 miliona eura. Projekt će osigurati dugoročno, kontinuirano i kvalitetno vodosnabdijevanje za oko 250.000 stanovnika i privrednika u Travniku, Zenici, Novom Travniku, Vitezu i Busovači.

Evropska banka za obnovu i razvoj daje zajam Bosni i Hercegovini u iznosu od 11 miliona eura, s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i povoljnu EURIBOR kamatu s alokacijom na Federaciju BiH. Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog ugovora s Osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva finansija i trezora o aktivnostima na provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije, u kojoj je naglašena opredijeljenost Bosne i Hercegovine da se ovaj sporazum što prije provede u punom opsegu.

"Bosna i Hercegovina bit će domaćin sastanka Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ, koji bi trebao biti održan 11. novembra ove godine u Sarajevu. Na ovom važnom sastanku, koji se prvi put održava nakon 2009. godine, BiH će predstavljati ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, koji je bh. predstavnik u Stalnom zajedničkom odboru visokih predstavnika država nasljednica", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH prije ovog sastanka razmotrit će sveobuhvatnu informaciju o aktivnostima na provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije, koju će pripremiti Ministarstvo finansija i trezoru u sklopu priprema za sastanak.

Provođenjem Sporazuma o sukcesiji Bosna i Hercegovina će dobiti preostala novčana sredstva iz raspodjele zajedničke aktive bivše SFRJ, kao i imovinu koja pripada BiH u skladu s pojedinim aneksima Sporazuma (DKP i imovina u drugim republikama bivše SFRJ).

Vijeće ministara započelo aktivnosti za pripremu aplikacije za članstvo u EU

Vijeće ministara BiH upoznato je sa zaključkom Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi s pripremom informacije o spremnosti za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Uredi predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u saradnji s Direkcijom za evropske integracije pripremit će ovu informaciju za sljedeću sjednicu Vijeća ministara BiH, koja će biti održana naredne sedmice.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine da dostavi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na odobrenje prijedlog za zaključivanje Zajedničke deklaracije između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima i za bh. potpisnika ovlastilo ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Na ovaj način dvije države žele intenzivirati ekonomsku i trgovinsku saradnju, posebno na trećim tržištima, radi povećanja konkurentnosti i direktnih stranih investicija, što bi povećalo zaposlenost, ekonomski prosperitet i političku stabilnost u regionu.

U skladu sa Zajedničkom deklaracijom, dvije države će promovisati bližu saradnju privrednika i poslovnih udruženja, raditi zajedno na identifikaciji mogućnosti za saradnju na tržištima trećih zemalja te unapređivati zajedničke aktivnosti u industriji i turizmu.

Unaprijediti pristup tržištima BiH i Crne Gore

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o zaključivanju Protokola o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata koje izdaju akreditirani laboratoriji za hranu i hranu za životinje između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, s ciljem smanjenja barijera i poboljšanja pristupa tržištima dviju država te olakšanja bilateralne trgovine.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da nastavi započete aktivnosti na olakšanju međusobne trgovine i potpisivanju Protokola o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata koje izdaju akeditirani laboratoriji za hranu i hranu za životinje između resornih ministarstava dviju država.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o izradi akcionog plana za jačanje konkurentnosti i privlačenje investicija za odabrane podsektore vrijednosnih lanaca u poljoprivredi, koji bi trebao biti završen do kraja ove godine.

Izrada Akcionog plana za povećanje konkurentnosti i privlačenje ulaganja u lance vrijednosti voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te mesa i mesnih prerađevina u Bosni i Hercegovini, koji bi sumirao tok implementacije entitetskih strategija i konkretnog rada na njihovoj primjeni, planirana je u okviru nastavka projekta Grupacije Svjetske banke (IFC).

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasilo je važnost daljnje tehničke podrške u okviru novog regionalnog IFC projekta Svjetske banke. Uz jačanje konkurentnosti poljoprivrede u BiH i tehničku podršku realizaciji dokumenta Mapa puta za stvaranje uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla na tržište EU, ovaj projekt trebao bi uključiti i aktivnosti za razvoj infrastrukture potrebne za izvoz poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište.

Usvojena informacija o problemima u funkcionisanju BHRT-a

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o problemima u funkcionisanju Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine-BHRT.

Ministarstvo komunikacija i saobraćaja zaduženo je da, u saradnji s upravom BHRT-a, predloži moguće rješenje za izmirenje obaveza prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU - European Broadcasting Union), uključujući i reprogramiranje duga.

U Informaciji su navedeni ključni problemi u vezi s naplatom i raspodjelom RTV takse, faktori koji utječu na marketinško tržište u BiH te problemi raspodjele sredstava uplaćenih na ime marketinga, kao i oko uspostave korporacije. Prema Informaciji, ukupna potraživanja i obaveze BHRT-a do 31.12.2014. godine iznose 22.759.238,00 KM, a ukupne obaveze i razgraničenja 24.128.634 KM, s tim da je najveća obaveza prema Evropskoj radiodifuznoj uniji, koja iznosi 6.554.831,00 KM.

Prijem u državljanstvo zbog doprinosa ekonomiji i sportu

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je pojedinačne odluke o stjecanju državljanstva Bosne i Hercegovine turskog državljanina Mustafe Yavuza, privrednika i vlasnika dvije firme u Srebreniku, zbog doprinosa bh. ekonomiji, i američke državljanke Lynette Janae Kizer, potencijalne reprezentativke BiH u košarci, zbog doprinosa sportu u BiH.

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH, povodom predstojećih izbora za predstavnike u Hrvatskom saboru, 7. i 8. novembra 2015. godine. Državljani Hrvatske mogu glasati na 25 biračkih mjesta u sjedištima DKP-a Republike Hrvatske na teritoriji BiH i izvan prostorija Ambasade u Sarajevu i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru u periodu od 7:00 do 19:00 sati.